Matematik

Funktions regning

08. maj 2010 af Mango28 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er i store problemer med denne opgave:

To funktioner er givet ved:

f (x) = 2x - 1

g (x) = x i anden + 2x

Bestemme forskriften for f(g(x)) og derefter for g(f(x))

Jeg søger ikke et resultat, men kun hjælp til at finde et resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2010 af peter lind

f(g(x)) skal du i f(x) erstatte x med g(x)

g(f(x)) skal du i udtrykket for g(x) erstatte x med f(x)


Svar #2
08. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Så i f(g(x)) bliver det til:

2x -1 (x i anden +2x)

Og i g (f(x)) bliver det til:

x i anden + 2x (2x-1)

Er det bare sådan??


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. maj 2010 af peter lind

Jeg er ikke sikker på hvad du mener; men rent umiddelbart ser det forkert ud. For den første får du f(x2+2x)


Svar #4
08. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Jeg har ingen idé.. Tror jeg hellere må give op.

Men tak fordi du prøvede.


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. maj 2010 af peter lind

Fortsat fra #3 f/x2+2x) = 2(x2+2x)-1


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. maj 2010 af peter lind

Det kan også skrives f(g(x)) = 2*g(x)-1, hvor jeg har erstattet x med g(x) som nævnt i #1


Svar #7
10. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Okay, jeg tror måske, at jeg forstår. Er det så den endelige forskrift for f(g(x))?

Men når g(f(x)) skal skrives, så er der jo to x'er. Hvad gør man så? Jeg mener, kan man godt sætte f(x) ind på begge af x'ernes pladser i g(x) ?

Så g(f(x)) kommer til at hedde: (2x-1) i anden + 2*(2x-1)

Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. maj 2010 af peter lind

Bortset fra at du bør gange paranteserne ud er det den endelige svar.

g(f(x)) er helt rigtig.


Svar #9
11. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Men hvordan ganger man 2 med g(x)-1? Bliver det så g(x)-2?

Skal jeg også gange paranteserne ud ud i g(f(x))?

Og hvad skal jeg gøre, når den næste opgave hedder: f(g(2))?

Er det så: 2*g(2)-1?

PS. Mange gange tak for din hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. maj 2010 af peter lind

Du har 2*g(x)-1 = 2(x2+2x) -1  = o.s.v. hvor du skal gange de 2 ind i parantesen. Derefter sætter du bare x = 2 i det udtryk. når du skal finde f(g(2)) uden at bekymre dig om hvor udtrykket er kommet fra.

I #7 viste du at du havde helt fat i de da du skulle udregne g(f(x))  og der skal du også slippe af med paranteserne. altså kvadrere (2x-1) eller udregne (2x-1)2 om du vil og gange de 2 ind i parantesen (2x-1)


Svar #11
11. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Kan det hele så passe, når jeg siger:

Opg a) Forskrift for f(g(x)). Jeg erstatter x med g(x) i f(g(x)) = 2*g(x) -1 = 2(x2 + 2x) - 1 = 2x 2 +4x -1

Opg b) Forskrift for g(f(x)). Jeg erstatter x med f(x) i g(f(x)) = f(x)2 +2 f(x) = (2x-1)2 +2 (2x-1) = (2x-1) (2x-1) + 2 (2x-1) = 4x-2x-2x+1+4x-2 = 4x -1

Så man regner altså forskriften ud som en ligning?

Opg c) Forskriften for g(f(2)). Jeg erstatter x med 2 = 2 g(2) -1 = .. Og så går jeg i stå..

Skal jeg gøre ligesom i opg a og sige: 2* g (22 + 2*2) -1 ?? Da jeg så har erstattet x'ernes plads med 2. Og i så fald, hvordan ganger jeg paranteserne ud? Jeg kan vel ikke gange g ind i?


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. maj 2010 af peter lind

Opgave a er korrekt.

Opgave b går galt efter det første lighedstegn i anden linje. Det første led bliver (2x)2 = 4x2

Opgave c. Du kan godt foretage beregningerne en gang til fra grunden af blot med x erstattet af 2; men der er en stor omvej. Når du har beregnet et udtryk for f(g(x)) kan du blot sætte ind de 2 ind i dit resultat i a altså 2*22+4*2-1


Svar #13
13. maj 2010 af Mango28 (Slettet)

Du har lige lært mig mere, end min matematiklærer kunne præstere i løbet af de seneste 9 måneder.

Hvis opgave c giver 15, så har jeg forstået det hele. Så tusind tak!


Skriv et svar til: Funktions regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.