Matematik

plisss hjælp.

09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg er gået i stå i denne opg, har virkelig brug for en hånd.

har vedhæftet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2010 af NejTilSvampe

du mangler at vedhæfte xD


Svar #2
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

ups!

Vedhæftet fil:trapez.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Hej

Første opgave med at man skal gøre rede for at liniestykket DE = x.

Der skal man lægge marke til at linie stykkerne BC = AE = x

da vinkelen EAB er 90 grader, så er vinklen EAD 45 grader.

Det betyder at trekanten dannet af ADE er ligebennet. Altså liniestykket AE = DE = x 


Svar #4
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

forstår ikk helt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Nej ok helt fair, hvilken del af det giver ikke mening?


Svar #6
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

altså det hele. fordi du skriver kun det = det= det

er det bare sådan jeg skal forklare det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Altså punkterne A,B,C og E danner en retvinklet firkant, derfor er siderne som står over for hinanden i den firkant lige lange.

Så liniestykket fra BC ( stykket fra B til C ) og liniestykket fra AE ( stykket fra A til E) er lige store.

Det skrives bare som:

BC = AE

Vinklen som dannes af EAD må være 45 grader, fordi vinklen som dannes af EAB er 90 grader.

Fordi vinklelen AED er 90 grader, må vinklen EDA også være 45 grader. Det betyder at trekanten som dannes af punkterne A,E og D er ligebennet ( benene AE og ED er lige store)

så... x = BC og BC = AE og AE er lige så stor som ED, så x=ED

Jeg håber det giver lidt mere mening, eller hva?


Svar #8
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

TAK. ja!!!!!!!!!!!!!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Ok kan du klare de andre opgaver eller vil du have hjælp til dem?


Svar #10
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

meget gerne hjælp :). hvor er du sød


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Mange tak da.

Så er der den, hvor man skal finde den der formel for det indhegnede areal.

Arealet af trekanten som dannes af A,E og D kan du hurtigt regne, du ved siderne er x lange.

så det bliver:

1/2*x^2

Så er der arealet af firkanten ABCE.

Hele hegnet er 20 langt så stykket EC må være 20-2x. Så bliver arealet af firkanten

(20-2x)*x

Lægger man det hele sammen får man så:

T(x)=1/2*x^2+(20-2x)*x

T(x) = 1/2*x^2+20x-2x^2

T(x) = -3/2*x^2+20x

Og så er man i mål


Svar #12
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

Tusind tak, du er virkelig god til at forklare!!!

Kan du også hjælpe med de sidste 2 :), så er du et virkeligt virkeligt hjælpsomt menneske!


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Så er der opgaven, hvor man skal finde det største areal.

Den værdi af x som giver det størst mulige areal, findes ved at differentiere funktionen T(x) og sætte den lige med 0.

Her bruger man formlen n*x^n-1

Så:

T'(x) =-(3/2)*2*x^(2-1)+20

T'(x) = -3x+20

Det x som giver det største areal, findes ved:

T'(x)=-3x+20 = 0

20 = 3x

20/3 = x

Sætter man det x = 20/3 ind i formlen for arealet T(x) får man:

Tmax = 66,66666


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Tak er da glad for at det ikke er helt  sort snak jeg fyrer af.

Endelig den sidste opgave, hvor det størst mulige areal for indhegningen, hvis det er et parallogram.

Det er stort set det hele om igen.

Først findes formlen for areal af indhegningen.

Her har de ligesom bare sat en extra trekant som er lige som ADE trekanten, så den har også bare arealet 1/2*x^2, så det lægger vi bare til:

T(x) = -(3/2)*x^2+20x+(1/2)*x^2

T(x) = -x^2+20x

Det skal så differentieres og sættes lige 0, for at finde det x som giver det største areal.

T'(x) = -2x+20 = 0

x =20/2 = 10

Sætter man den værdi for x ind i formlen for arealet får man:

Tmax = 100

Så det passer sku! den blev større.

Håber det giver mening


Svar #15
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

Vi har ikke lært at differentiere en funktionen ?? hva er det


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Nå man differentiere en funktion får man en funktion som giver hældningen til den første funktion.

F.eks. En linie

f(x) = 2x

differentiere man det får man:

f'(x) = 2

Den opgave er bare lidt kringlet at løse, uden at differentiere : (


Svar #17
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

kan man ikk løse den med toppunktsformel? for det er jo en andengradsligning??

eller???


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Hehe jo sku! super!

Den formel lærte jeg bare ikke lige dengang, så viste ikke du kendte den.

Nå men, det er vel egentlig også smartere.


Svar #19
09. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

hvordan skal jeg så gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #20
09. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

Ja altså toppunkts formlen giver et x og et y, du skal egentlig bare regne x'et ud. så:

x = -b/2a

hvor a jo er -1.5 og b = 20

x = -20/(-2*1.5) = 20/3

Det tal skal du så sætte ind på x's plads i din formel for arealet T.

Tmax(20/3) = -(3/2)*(20/3)^2+20*(20/3) = 66.66666

Og det er så det største maksimale areal.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.