Kemi

Hjælp til kemi!

10. maj 2010 af SophieTheOne (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej allesammen.

Sidder og kigger på mine besvarelser af nogle kemi spørgsmål. Er der en der kan tjekke om jeg har regnet rigtigt?

Ved passende temperatur og tryk og med anvendelse af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2H2(g) + CO(g) →CH3OH(g)                       (1)

I en beholder findes gasserne H2, CO og CH3OH i følgende koncentrationer:

[H2]

[CO]

[CH3OH]

a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.

svar: = 0,392/(0,318^2*0,507) = 7,65 m3

Beholderens temperatur ændres til en størrelse, hvor ligevægtskonstanten er 5,51 M-2 . Der indstiller sig ligevægt ved den pågældende temperatur

b) forklar, at den modsatte reaktion af reaktion (1) har fundet sted.

svar: Ligevægten har nu indstillet sig således at reaktionen er forskudt højre, da vi få ligevægtskonstanten til at være 5,51. Dette viser at koncentrationen af CH3OH er blevet større.

Når ligevægten har indstillet sig ved den nye temperatur, er [CH#OH] = 0,377 M

c) Beregn stofmængdekoncentrationen af de to andre gasser i beholderen. 

svar: c = n/V
Stofmængdekoncentration for H2 = 0,754 /0,318 = 2,37 M
Stofmængdekoncentration for CO = 0,377/0,507 = 0,74 M

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2010 af bolani (Slettet)

Du mangler at skrive koncentrationer op :-) ?


Svar #2
10. maj 2010 af SophieTheOne (Slettet)

Når ja :)

 [H2] =0,318

[CO] = 0,507

[CH3OH] = 0,398


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. maj 2010 af bolani (Slettet)

Enten er der tastefejl i [CH3OH] = 0,398 - eller også har du skrevet forkert i #0 - de stemmer ikke over ens.


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. maj 2010 af mathon

                        Kc = (0,398 M)/((0,318 M)2·(0,507 M)) = 7,76 M-2


Brugbart svar (2)

Svar #5
11. maj 2010 af mathon

    x = (0,398-0,377) M = 0,021 M

c)  Beregn stofmængdekoncentrationen af de to andre gasser i beholderen.

    svar:
    Stofmængdekoncentration for H2 = 0,318 + 2x
    Stofmængdekoncentration for CO = 0,507 M + x


Svar #6
11. maj 2010 af SophieTheOne (Slettet)

 Okay tak for hjælpen :)

Men Mathon, kan du angive en sætning eller en regel for, hvordan man regner opgave c ud ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
11. maj 2010 af mathon

den omvendte reaktion

                                         CH3OH (g)      <--->     2H2 (g)  +  CO (g)
stofmængder i mol:                x                            2x               x
 

når du så tager
hensyn til
de oprindelige
mængder
    har du
                                          0,398-x                  0,318+2x     0,507+x

samt

0,377 = 0,398-x
dvs
   x = 0,021
hvoraf                                0,377                       0,360         0,528

.......................

kontrolberegning:

                            
                        [CH3OH]/([H2]2·[CO]) = (0,377 M)/(0,360 M)2·(0,528 M)) = 5,51 M-2 (2 dec.)


Svar #8
11. maj 2010 af SophieTheOne (Slettet)

Når ok på den måde :)

Tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Hjælp til kemi!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.