Kemi

pH

06. marts 2005 af Simone444 (Slettet)
Jeg skal bestemme pH for en monoprot syre. Jeg vil anvende formlen for en svag syre, da jeg ved at pH ligger i intervalet 4-10. Hvordan bestemmer jeg pKs?

Svar #1
06. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

i forvejen kender jeg koncentrationen for syren.

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2005 af frodo (Slettet)

for det første, kan du ikke have en syre, der giver pH i ]7;10]. Så er det en base.

For det næste, må du have noget mere end ovenstående. fx en titrerkurve eller noget? Du kan ikke ud fra det ovenfor bestemme pH.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2005 af moonpower (Slettet)

Du kan beregne pKs ved hjælp af formlen pKs = log(Ks) Ks kan opslås i databogen eller kemi i perspektiv 2 side 15(dog kun for de mest velkendte syrer). Du kan ved hjælp af følgende formel vurdere om der er tale om en svag eller stærk syre. Dette kan ikke udelukkende afgøres ud fra pH, da denne er koncentrationsafhængig.

beregn:

Ks/c

Hvis dette er mindre end 0,01 er der tale om en svag syre. Ellers en stærk. Derefter beregner du pH som normalt.

Mvh Sine

Svar #4
06. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

Undskyld, jeg mente at pKs er mellem 4 - 10. Hvis man slår op i databogen, får man dette svar, men hvordan bestemmer jeg den præcise værdi at pKs. Der er ikke nogle Ks værdi?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2005 af moonpower (Slettet)

Hvilken syre er der tale om? Hvis pKs er mellem 4 og 10 er det en svag syre og du kan derved beregne pH ved først at finde pKs:

pKs = -log(Ks)

Ks kan opslåes. Men ellers kan jeg lige prøve at finde den hvis du giver mig syrens navn.

Hvus konc for både syre og base er opgivet kan du finde Ks således istedet:

Ks = [H3O+] * [B] / [S]

Herefter beregnes pH. Håber det kan hjælpe. Ellers skriv bare igen.


Svar #6
06. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

Det drejer sig om ascorbinsyre. Den er i databogen side 120. pKs 4,17; 11,57. Altså jeg ved det er en svag syre. I et punkt tidligere bestemte jeg den formelle koncentration for syren. Jeg får at vide et det er en monoprot syre, som ikke indeholder syre-base egenskaber.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2005 af moonpower (Slettet)

Da det er en monoprot syre skal du benytte første pKs ved det første ækvivalenspunkt. Dette passer også med at pKs skal ligge mellem 4-10 (4,17).

Så indsætter du i formlen for en svag syre. Den kender du godt eller? For kan ikke lige huske den i hovedet, men kan godt finde den til dig. Dér skal du også benytte den tidligere beregnede formelle konc.

Svar #8
06. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

1000 tak for din hjælp. Kender godt formlen for en svag syre. Endnu engang mange tak.
mvh Simone

Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.