Matematik

Andengradsligning

15. maj 2010 af Maskinen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej Studieportalen, er der nogen som kan hjælpe med nedenstående opgave?

Bestem tallet k i nedenstående andengradsligning således at ligningen har mindst 1 løsning:

                 (- 3)xkx - 1 = 0 


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Beregn ligningens diskriminant d. Ligningen har mindst 1 løsning, hvis d ≥ 0. Brug denne betingelse til at bestemme k.


Svar #2
15. maj 2010 af Maskinen (Slettet)

 Det er jeg også med på, jeg jeg blot i tvivl om hvad gør dernæst? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se på ligningen, hvad er a , b, c ? Beregn så diskriminanten d = b2 - 4ac .

a er koefficienten til x2 , b er koefficienten til x, og c er konstantleddet:

a = k-3 , b = k, c = -1, så d = k2 +4(k-3) = k2 + 4k - 12 . Bestem de værdier af k, for hvilke k2 + 4k - 12 ≥ 0. Hint, find rødderne i 2.-gradspolynomiet i k.


Svar #4
15. maj 2010 af Maskinen (Slettet)

"Hint, find rødderne i 2.-gradspolynomiet i k."

Det står mig ret usikkert hvad et 2.-gradspolynom er, kunne du uddybe? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du har aldrig hørt udtrykket 2.-gradspolynomium før ? hmmmm, javel ja.

Men du skal løse en 2.-grads ulighed

k2 + 4k - 12 ≥ 0,

hvilket gøres ved først at løse den tilhørende 2.-gradsligning

k2 + 4k - 12 = 0.

Da grafen for det tilhørende 2.-gradspolynomium er en parabel, der vender grenene op, er polynomiet ikke-negativt for k-værdier, der er mindre end eller lig med den mindste rod, eller større end eller lig med den største rod i polynomiet.


Svar #6
15. maj 2010 af Maskinen (Slettet)

 Nu har jeg leget lidt med det. Dog har jeg prøvet at indsætte det i wolframalpha, er det noget lignende det i linket, som du omtaler? 

http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve%28k%5E2%2B4k-12%3D0%2Ck


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er den korrekte løsning. Nu kan du så vende tilbage til opgaven og besvare den.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.