Matematik

Bestem tallene a og b, please hjælp?

19. maj 2010 af FuzzPanda (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har siddet og knoklet med den her opgave i næsten 1 timer nu og er stadig ikke kommet videre, please hjælp?

Antallet af danskere over 100 år er vokset fra 158 personer i 1980 til 628 personer i 2005. Det antages, at antallet af personer over 100 år kan beskrives ved en eksponentiel model
y = b*ax
hvor x er antal år efter 1980, og y er antal personer over 100 år.
a) Bestem tallene a og b.

Jeg kan ikke finde ud af hvordan man finder a og b, er der nogen der kan hjælpe?
Vær sød at forklar det grundigt, jeg er en skovl til matematik.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2010 af mathon

     y2/y1 = aΔx

     628/158 = a25

     a = (628/158)1/25 = (628/158)0,04

     b = 158/a0 = 158


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. maj 2010 af Isomorphician

Sæt 1980 til år 0 og opstil to ligninger med to ubekendte:

(i): 158 = b*a0

(ii): 628 = b*a25

Deles (ii) med (i) fås:

628/158 = a25 <=>

(628/158)1/25 = a <=>

1,05675 = a

Da du kender værdien for x = 0 kender du også værdien for b da:

158 = b*a0 = b*1 = b


Skriv et svar til: Bestem tallene a og b, please hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.