Matematik

bevis for differentialkvotienter

21. maj 2010 af Blueoil (Slettet)

Hej, er der en der tilfældigvis kender et sted, hvor beviset for differentialkvotienten til: a*x^n  ...står beskrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hint: Sæt xn = en*ln(x) = eu


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2010 af MarsDK (Slettet)

 og differentier eu som en sammensat funktion , og brug potensregneregler ..

Evt kan du bruge følgende induktionsbevis, der også er elegant:

- Vi antager at det gælder ( xn-1)' = (n-1) x^(n-2)
Det kan let vises at gælde for n = 3, dvs x^2'

- Der gælder  at xn = x*x(n-1) => (xn) ' = (x* xn-1)'

Dette kan differentieres vha. produktreglen, som antages bevist, til

(x* x^(n-1))' = x' * x^(n-1) + x * x^(n-1)' = x^(n-1) + x * (n-1) * x^(n-2) = (n - 1 + 1) x^(n-1) = n x^(n-1)

Hvis det ønskede gælder for n -1 gælder det altså også for n .. Det gælder for n = 3, derfor også for n = 4 derfor også for n = 5 etc etc...

At det gælder for x^2 kan let vises ud fra grænsen af differenskvotienten, det er sikkert gjort i din bog


 


Skriv et svar til: bevis for differentialkvotienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.