Fysik

Fly i jævn cirkelbevægelse

22. maj 2010 af vhansen (Slettet)

Hej
Et fly der er fastspændt til en 12 meter høj pæl ved hjælp af en wire bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse med farten 2 m/s. Flyets masse er 200 kg, og radius i cirkelbevægelsen er 60 meter. Med hvilken kraft påvirker wiren flyet?

Jeg finder først tyngdekraften på flyet. Den er 200 kg * 9.82 N/kg = 1964 N
Så finder jeg centripetalaccelerationen. Den er 200kg * (2 m/s)^2 / 60m = 13.3 N

Skal man så bare bruge pythagoras til at finde snorkraften? Altså (1964 N)^2 + (13.3 N)^2 = 1964 N

Kan det passe? Eller er det noget med at man skal finde vinklen mellem snorkraften og centripetalkraften og så regne af den vej? For jeg synes 1964 N lyder af ret meget.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2010 af hippo746 (Slettet)

Et legeme der bevæger sig rundt i en cirkelbane med radius r og fart v, vil være påvirket af en centripetalkraft Fcp rettet mod cirklens centrum og af størrelse:
Hvis man svinger et legeme rundt i en snor er snorkraften præcis lig centripetalkraften. I det øjeblik snoren klippes over eller legemet slippes vil centripetalkraften forsvinde og legemet bevæger sig med konstant fart langs tangenten i cirkelbanen.

Fcp=m*v^2/r

er det svar du søger


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2010 af peter lind

Der er også en opdrift på flyet, som holder den i luften. Denne opdrift vil så modvirke tyngdekraften. Det wiren skal gøre er så blot at levere den nødvendige centripetalkraft.


Skriv et svar til: Fly i jævn cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.