Kemi

grænseværdi i ppm

09. marts 2005 af Malli (Slettet)
30 liter heptan C7H16 fordamper i et rum på 190m3. Overskrider dette grænseværdien på 400 ppm.

Opgivet: t= 22 p= 1 bar massefylde 0,75 g/ml

hvordan griber man lige den ad..

Håber at høre fra jer

Malli

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

P*V=nRT

find ud af hvor mange mol gas der er i lokalet.

Svar #2
09. marts 2005 af Malli (Slettet)

Okey... Jeg tror også jeg er kommet frem til noget som ca skulle passe..

Hvis nu blandingen bliver antændt og forbrænder eksplosivt efter dette skema:

C7H16 + 11 O2 --> 7 CO2 + 8 H20

Hvordan beregner man så trykket når der står: Det dannede vand er på dampform. Temepraturen efter eksplotionen er 24 grader og luften inderholder 21 vol.% oxygen...

Hvad gør man her... hvorfor skal jeg vide at luften indeholder 21% oxygen..???

Hjææælp

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Jeg har undertiden svært ved at begribe, hvorfor nogle har en kedelig tendens til at bruge stort P i idealgasligningen ;-)

SI-betegnelsen for tryk (pressure) er 'p' (lille p). 'P' betegner sædvanligvis effekt (power).

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

#3 nånå :) Blame it on the Americans! Min bog bruger stort P.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

#2 skal du finde trykket i rummet, eller trykket af h2o o co2 dampene elelr hvordan?

Svar #6
09. marts 2005 af Malli (Slettet)

det er trykket i værkstedet der skal udregnes

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

hmm ok. Jeg tror oplysninge om de 21% ilt bare fortæller at det bare er atmosfærisk luft i rummet, altså normalt tryk

Imiddelbart vil ejg tro du skal kigge på hvor mange mol gas molekyler der dannes i forhold til dem der forsvinder
for hver mol heptan der forbrændes forsvinder 11 mol ilt, det vil sige der forsvinder 12 mol gas i alt. Til gen gæld dannes der 7 mol co2 og 8 mol h2o, altså 15 mol i alt.
Trykket vil altså stige da der kommer 3 mol gas mere pr mol forbrændt heptan, og siden du ved hvor meget heptan du har fra start, kan du regne ud hvor mange mol ekstra gas der er opstået, og deri gennem beregne det nye tryk vha ideal gas ligningen

Svar #8
09. marts 2005 af Malli (Slettet)

det lyder faktisk meget rigtigt.. det vil sige de 224 mol gas jeg fik skal ganges med 3 og så sættes in i idealgasligningen..?

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

det lyder fornuftigt. JEg har ikke regnet dine tal igennem, men fremgangsmåden er fin

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Hvilken bog nærmere bestemt? Den skal have drøje hug :-)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

#10 hehe, Chemistry af Zumdahl. mums. Jeg har lige konsulteret min danske 1.g fysik bog, de bruger stort P til både effekt og tryk :) Så kan de lære det

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Lad mig gætte: din 1.g fysikbog er Orbit? :-)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. marts 2005 af Lurch (Slettet)

#12 ikke just, hedder bare "Gymnasie - Fysik" sådan et usselt kopiagtigt hæfte..

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#13: Det kunne ellers lige ligne Orbit. I en af Orbit-bøgerne lykkes det forfatterne i en opgave at få hastighed v og volumen V til at ophæve hinanden, for som vi alle ved, er de to størrelser jo helt ens :P

Forfatterne mener undertiden heller ikke, at der er forskel på en fysisk kraft og dens størrelse, så begge dele bruges sådan lidt i flæng. De bøger skulle simpelthen have så mange drøje hug :-)

Hvordan det system overhovedet har vundet indpas i danske gymnasier, er mig en gåde, og jeg græmmes stadigvæk ved tanken om, at vi brugte Orbit i 1.g og 2.g. Hvad var/er der i vejen med Fysikkens Verden? Synd og skam, at vi først i 3.g fik en gennemrutineret fysiklærer med henved 25 års erfaring. Så stod den på Fysikkens Verden, og Orbit var en saga blot :)

//Singularity

Skriv et svar til: grænseværdi i ppm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.