Matematik

Faktorisering af tredjegradsligning

26. maj 2010 af fluki (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt problemer med at faktorisere en tredjegradsligning og håber i kan hjælpe lidt på vej!

Jeg har ligningen x3+x2+x-3

Den skal som jeg har forstået det laves om til to produkter så jeg kan bruge nulreglen på den ene.

Det første jeg gør er at finde roden så ligningen er lig med 0, hvilket er 1.

Men når jeg dividere ligningen x3+x2+x-3:x-1 kommer jeg ind i problemer, jeg ved godt at x3:x-1=x2, ikke? men hvordan kan x2 blive 2x? og hvilken rolle spiller roden 1?

Håber det var klart nok beskrevet!


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. maj 2010 af mathon

umiddelbart ses,
at x = 1 er rod

hvoraf
            x3+x2+x-3 = (x-1)·(x2+2x+3)   hvor (x2+2x+3) > 0 for x∈R


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. maj 2010 af peter lind

x3 +  x2 + x - 3 :x-1 = x2 +2x +3

x3 -  x2                    =  (x-1)*x2

    2x2 + x -3                rækker linje 2 fra linje 1

    2x2 -2x                    = x*(x-1)

           3x -3                     trækker linje 4 fra linje 3

           3x-3                 = 3*(x-1)

                0                    trækker linje 6 fra linje 5


Svar #3
26. maj 2010 af fluki (Slettet)

Tak for hjælpen!

Et enkelt lille spørgsmål, hvorfor er x2-x= 2x2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2010 af peter lind

Der står x3+x2+x-3 - (x3-x2) =   x2-(-x2) +x -3 = 2x2 +x-3


Skriv et svar til: Faktorisering af tredjegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.