Matematik

forskriften bestem ud fra to givne funktionsværdier

27. maj 2010 af kikno22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej..

Jeg sidder og grubler lidt over hvad jeg skal gøre med dette spørgsmål:

2. Eksponentiel udvikling
Fortæl bl.a. om forskrift, vækstrate, fordoblingskonstant.
Redegør for, hvordan forskriften kan bestemmes ud fra to givne funktionsværdier
 

Det er det understregede og kosive spørgsmål der giver mig problemer.

Skal jeg blot finde 2 tilfældige punkter på en funktion, jeg selv diffinere er eksponentielt voksende? eller er der noget jeg har misforstået.

:)


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. maj 2010 af mathon

sidder du til eksamen?                             


Svar #2
27. maj 2010 af kikno22 (Slettet)

Nej.. Men sidder og gennemgår eksamenspørgsmål til en kommende mundtlig matematik eksamen.. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. maj 2010 af mathon

skriv funktionsudtrykket
to gange
                  divider dem
og find
                  relationen mellem y-forhold og potens af a


Svar #4
27. maj 2010 af kikno22 (Slettet)

Så jeg skal fx skrive funktionen F(x)=b*a^x to gange og dividere dem med hinanden?

b*a^x=b*a^x??  


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. maj 2010 af mathon

                            y2 = b·ax2
                            y1 = b·ax1                                division giver

                            y2/y1 = aΔx

                            a = (y2/y1)1/Δx


Svar #6
27. maj 2010 af kikno22 (Slettet)

Ahh.. :)  Jeg takke mange gange.. :)

Så min forklaring kunne fx lyde sådan her??

Så hvis vi har 2 funktionsværdier (punkter) og øsker at bestemme en forskrift hertil tager vi... Her kommer din forklaring..  Og derved når vi fremtil en forskrift for funktionen og har fundet værdien af a..
som nu bevirker at vi ender opmed en formel der siger f(x)=b*(y2/y1)^1/deltaX


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. maj 2010 af mathon

                         b beregnes
                   af
                         b = y1/ax1            efter forudgående beregning af a

da a og b nu kendes,
bliver dit udtryk
                           f(x) = b·ax

.............

Δx = x2-x1


Svar #8
27. maj 2010 af kikno22 (Slettet)

hmm..  ok.. Nu bliver jeg så lidt forvirret..     Først fandt jeg a, som skal sættes ind i f(x)=b*ax.. Når jeg så har sat udtrykket for a ind i formlen skal jeg så isolere b. så jeg ender med udtrykket for b der hedder b=y1/ax1 vilket så betyder at min endelige forskrift for funktionen kommer til at hedde: f(x)=(y1/ax1)*(y2/y1)1/Δx     Eller skal der parentes rundt om det a hvorefter den skal opløftes i x`?

Håber ikk jeg er for tungnem at forklare ting..


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. maj 2010 af mathon

                   a regnes ud og giver dig en talværdi

                   b regnes ud og giver dig en talværdi

disse indsættes for a og b
  i
                   f(x) = b·ax  med fremskrivningsfaktor a


Svar #10
27. maj 2010 af kikno22 (Slettet)

Endelig gik det op for mig..  Takker rigtigt mange gange for din tålmodighed..  :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. maj 2010 af Whoopedazz (Slettet)

 Eh..
Når vi snakker ekspoentielle funktioner så gælder det at:
f(x) = bax

Du finder to punkter på din graf:
Q(x1,y1)   P(x2,y2)

a = x1-x2√(y2/y1)
Og ikke det andet Mathon skrev.

Da din forskrift som sagt hedder y = b·ax så kan du isolere b:
(Skriver det lige på normal vis..)
y=b*a^x
y/a^x=b

b = y1/ax

Lille ekstra fact:
Når du skal finde a bruger du roden af x1-x2 da du jo kender x. Dette ville du ikke kunne hvis x var ukendt. I en potensfunktion hedder forskriften y=bxa og da a er ukendt, så bliver du nød til at bruge log, da du har en regel der gøre at du kan tage log af foreksempel ax og få x*log(a). Sådan husker jeg forskel på de to formler for at finde a, :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. maj 2010 af mathon

      x1-x2√(y2/y1)      er kun defineret når Δx = x1 - x2 er positiv og HEL, hvilket sjældent er tilfældet

     men
                               a = (y2/y1)1/Δx    for alle værdier af 1/Δx   (Δx = x2-x1)

i modstrid med det - af ovennævnte grunde -  dårlige råd, du fik i #11

...............

eksempelvis
                      3,0637√(y2/y1) ???????


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. maj 2010 af Whoopedazz (Slettet)

 Jamen, så lærte jeg også lige noget der. :)
Bortset fra at du sagtens kan tage en rod af et decimal tal.

Hvis vi siger at
y2 = 10
y1 = 5

3,0637√(10/5) = 1.25
 


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. maj 2010 af Whoopedazz (Slettet)

 Jeg er ked af det, men jeg må altså påstå at du er forkert på den Mathon.
Roden kan godt være et negativt decimaltal.
Eksempelvis:
-5√(5/3) = 0.90286

'Din' metode giver det samme:
(5/3)1/-5 = 0.90286

Når det så er sagt, så har jeg ikke set 'din' metode før.. og den er måske hurtigere at bruge på en lommeregner, end den formel jeg har lært. :)


Brugbart svar (2)

Svar #15
27. maj 2010 af Dynin (Slettet)

#14 som Mathon skriver er n√• i litteraturen kun defineret for n positiv og hel ... din lommeregner (eller CAS værktøj) udnytter at n√• =•1/n hvor højresiden er defineret for alle tal ... så når du indtaster -5√(5/3) læser den det som (5/3)1/-5
 


Brugbart svar (1)

Svar #16
27. maj 2010 af Whoopedazz (Slettet)

 Det giver mening, :)
Det vidste jeg ikke.


Skriv et svar til: forskriften bestem ud fra to givne funktionsværdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.