Matematik

Tangentens ligning og monotoniforhold

31. maj 2010 af @-;-- (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er ved at forberede mig på matematik b skriftlig eksamen imorgen og har fundet ud af at jeg har nogen seriøse huller.... Jeg aner ikke hvordan man beregner tangentens ligning eller en funktions monotoniforhold??

Jeg har søgt på nettet og her på siden og har fundet rigtig mange forskellige formler for tangentens ligning, bla.

y = y0 + f '(x0)(x – x0)

y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

y - f(x0) = f'(x0) (x-x0)

y0 - y = f'(x0) (x0-x)

Er der en af dem der er rigtig? Og hvilken? Eller hvordan ser den ellers ud?

Og hvordan er fremgangsmåden?

I forhold til monotoniforhold.. er det rigtigt at fremgangsmåden hedder:

1) tag f ' (x) af funktionen

2) Sæt f ' (x) = 0   => extremumpunkters x-værdier

3) indsæt x-værdier i f ' (x) og find y -værdier

... eller er jeg helt galt på den?

Jeg vil være rigtig glad for hjælp !! Har snart brugt 4timer på to færdighedsregningsopgaver :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2010 af TorbenA (Slettet)

Alle fire formler er faktisk rigtige. Det er bare forskellige udgaver. Husk at y0 er det samme som f(x0).

Fremgangsmåde: Hvis du får opgivet x0, kan du sætte ind i formel 2. Hvis du skal finde vandrette tangenter, kan du starte med dine punkter 1) og 2); men dine x-værdier spiller nu rollen af x0 og kan sættes ind i formel 2. Er det ikke logisk?


Svar #2
31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

Mange tak - men er stadig ret blank :S 

Hvad mener du med formel 2? y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)?

Det jeg har gjort er først at finde f ' (x), derefter indsætte det x-koordinat jeg har fået angivet (1, f (1)) i den differentierede ligning, dvs  f '(1). Jeg tror nu at jeg har udregnet f '(x0) ?

Derefter har jeg udregnet  f (1). Og tror nu at jeg har fundet f (x0) ?

Den sidste ubekendte er x . Er det et selvvalgt anden x - koordinat? 

Og er den her fremgangsmåde nogenlunde fornuftig?

Og jeg forstod ikke helt det logiske i dit sidste argument - jeg tror jeg skal sætte de x-værdier jeg har fundet i step 2 ind i f ' (x) - altså den differentierede oprindelige funktion. Er det det du mener eller skal jeg sætte dem ind i den differentierede formel, sat = 0?

Jeg håber det gav mening :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2010 af Anders521

Hej Johanne,

umiddelbart ser alle formler ud til at være korrekt, men jeg ville nok holde mig til den formel som står i din lærebog.

Fremgangsmåden.

Hvis du bliver bedt om at bestemme ligningen for tangenten til grafen f i punktet ( x0, f(x0) ), så kan du først bemærke at du allerede har masser af informationer du kan indsætte i din formel - lad os bruge den første i din liste.

Okay, lad os se... talparret (x,y) er ukendte størrelser, så dem kan du roligt skrive i formlen. Tallet y0 er en specifik funktionsværdi man får ved at indsætte tallet x0 ind i funktionens regneforskrift, det betyder at f(x0)=y0. Nu har du endnu en størrelse du indsætte i formlen.

Det vi mangler er f´(x0). Her differentierer du funktionen mht. størrelsen x. Når du har gjort dette får du f´(x). Nu indsætter vi tallet x0 i regneforskriften for f´(x) og udregner for x0. Endelig har du så den sidste størrelse, nemlig f´(x0) og den indsætter vi i formel og hurra hurrra, vi har 

 y = y0 + f '(x0)(x – x0)

Mvh. Anders :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2010 af Anders521

Hej igen Johanne,

Med hensyn til monotoniforhold gælder det at finder ud hvordan din funktion "opfører" sig . En opgave kan f.eks. være

Bestem monotoniforholdet for funktionen f.

Differentierer din funktion mht. størrelsen x. Find alle nulpunkter af din funktion dvs. sæt f´(x)=0. Du har nu fundet alle nulpunkter, så dernæst inddeler du den reelle tallinie i intervaller med tilhørende nulpunkter. Indenfor hvert interval indtaster du en funktionsværdi f´(x0). Er resultatet positiv/negativ så er funktionen stigende/aftagende i det pågældende interval (tror jeg..., her er jeg lidt usikker). Så har du endelig løst ovenstående opgave.

Mvh. Anders :-)
 


Svar #5
31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

Jeg tror nok jeg fatter det nu :D

Mange tak!

Jeg har prøvet at bruge det på en specifik funktion: x3+2x+8 , i punktet (1, f(1)).

Jeg har nu x0 = 1

Differentieret får jeg f ' (x) = 3x2+2

Jeg indsætter x0 i f ' (x) =>  f '(1) = 2 + 2 = 4

Jeg har nu f ' (x0) = 4

Jeg indsætter x0 i den oprindelige funktion f(x) => f(1) = 1 + 2 + 8 = 11

Jeg har nu f(x0) = 11

Jeg indsætter i tangentligningen, y = f (x0) + f ' (x0) (x - x0)   =>  y = 11 + 4 (x - 1 )

Er det rigtigt?

(Regner lige lidt videre på monotoni-opgaven, men tror også jeg forstår det :) )


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2010 af Anders521

Hej Johanne,

Udførslen af opgaven er korrekt, men hovsa der er en forkert udregning. Din specifikke funktionsværdi f´(x0) skal rettes.

Mvh. Anders :-p


Svar #7
31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

.... Jeg tog fejl. Forstår stadig ikke monotoni.

Jeg har en funktion, f(x) = -x3-3x2+9x.

Jeg differentiere den til, f ' (x) = - 3x2 - 6x +9

0 = - 3x2 - 6x +9  => x= -3   v    x= 1

.... Meeen... når jeg kigger på f(x) grafisk kan jeg se at extrema er = -27 og 5 :S

Nogen der kan se hvad jeg gør galt?


Svar #8
31. maj 2010 af @-;-- (Slettet)

Haha mange tak Anders :D

Har rettet den - og tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Tangentens ligning og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.