Matematik

Linjens ligning BEVIS - Er dette rigtigt?

31. maj 2010 af oloval (Slettet)

BEVIS linjens ligning - vektorer og plangeometri - linjer i planen :

linje går gennem (x0,y0) og som har hældningskoefficienten a, kan skrives på formlen:

y-y0= a(x-x0)

Bevis: linjens ligning kan skrives på formen y = ax+b

Da punkterne ligger på linjen passer koordinaterne i ligningen

y0=ax0+b

Vi trækker nu de to ligninger fra hinanden:

y-y0= ax+b - (ax0+b) = a(x-x0)

ER JEG FÆRDIG ELLER MANGLER JEG NOGET?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2010 af TorbenA (Slettet)

Næh, det ser da fint ud. I bevisets linie 2 ville jeg sige:

Da punktet (x0,y0) ligger på linien...

Det er jo det, du udnytter :-)


Svar #2
31. maj 2010 af oloval (Slettet)

nå jo, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2010 af mathon

      y-yo= a(x-xo) = ax - axo

      y = ax + (yo-a·xo)

      y = ax + b                                   i   yo-a·xo er alle størrelser konstanter


Svar #4
31. maj 2010 af oloval (Slettet)

Hvordan får du

y = ax + (yo-a·xo)

til

y = ax + b

Hvor gør du af y0 og x0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2010 af Anders521

Hej Peter,

Hvis du skulle bevise liniens ligning til mundtlig eksamen, så er det langt fra nok at du kun gennemføre beviset (mener jeg). Du siger f.eks. at a er hældningskoefficienten i liniens ligning. Okay, hvilke værdier kan a antage? Og for disse værdier, kan du sige noget om hvordan linien vil "opføre" sig? Og hvad med tallet b i liniens ligning, hvad er det?

Håber det stof til eftertanke. Mvh. Anders


Svar #6
31. maj 2010 af oloval (Slettet)

Ja det er det...men jeg er lidt af en klods til vektorer. vil du ikke hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. maj 2010 af Anders521

Hej Peter,

lad mig uddybe nogle af de ting jeg har skrevet. De værdier hældningskoefficienten a kan antage er ( i dit tilfælde ) reelle tal. Disse tal kan være negative, være konstant, eller være positive. Hvis koefficienten er positiv / negative så er grafen for funktionen stigende / aftagende. Hvis den er konstant så er a=0  og f(x)=b. Uanset hvilken x-værdi du indsætter i din funktion så vil resultatet altid være b.

Og hvad med tallet b? Hvad er b? Tallet b skæringspunktet på y-aksen. I det planen R^2 vil b antage altid antage reelle tal. Husk at R^2 består af to reelle tallinier. 

Mvh. Anders 


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2010 af NejTilSvampe

 #7 - hældningskoefficienten er altid "konstant", ellers er det ikke længere en linæer funktion. Det du mener med konstant er hvis a=0 så er f(x) = b 

Så plejer man der hvor jeg kommer fra at sige "funktionen" er konstant ikke hældnings koefficienten, for som sagt er den altid konstant så det giver ikke rigtig mening at sige at "den KAN være konstant". For den "ER konstant", håber det er klart hvad jeg mener nu :)

#0 - Det trækker gevaldigt op hvis du også viser et grafisk bevis!! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2010 af Anders521

Mht. svar#8

Ja det er korrekt at hældningskoefficienten altid er en konstant. Men prøv endnu gang at læse hvad jeg skrev. Det jeg mente at den er kontant var med hensyn til grafen for funktionen og ikke hældningskoefficienten. Altså står jeg ved med mit oprindeligt svar.

Mvh. Anders :-)


Skriv et svar til: Linjens ligning BEVIS - Er dette rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.