Kemi

Syrebase!!

02. juni 2010 af krahr (Slettet)

Hej allesammen!

Jeg har lige svært ved at eftervise to generelle udtryk. Her kommer spørgsmålet:

Hvis [H3O+] er meget mindre end den formelle koncentration c af en ikke-stærk syre, kan [H3O+] og pH i en opløsning af syren beregnes med god tilnærmelse af formlerne:

[H3O+] = √Ks*C

pH=½*(pks-log (c)

Jeg skal eftervise de to formler.

Jeg får et hint til at bruge formlerne:

Ks=[(NO)2-*[H3O+]/[HNO2]

Ks=[H3O+]^2/c-[H3O+]

Håber meget nogen kan hjælpe fatter det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Hvis du ser på reaktionsskemaet:

HB+H2O <-> H3O++B-

Vil koncentrationerne ved ligevægt være c-x for [HB], og x=[H3O+]=[B-].

Ligevægtsloven benyttes:

x^2/(c-x)=ks, da c>>x kan x hermed fjernes fra nævneren(da dét at trække noget meget småt fra noget meget større ikke har den store indeflydelse), dvs. det fås:

ks=x^2/(c-x)≈x^2/c

Hermed fås da

Ks*c=x^2 => sqrt(Ks*c)=x (den negative løsning udelades, da koncentrationer kun kan være positive) Husk her: x=[H3O+].

pH er givet som -log(x) heraf:

pH=-log(sqrt(Ks*c)=-log((Ks*c)½)=-log(Ks*C)*½=½(pKs-log(c)), hvor pKs=-log(Ks).

Det ovenstående er ren 'matematisk manipulation' af udtrykket. Hold især øje med omskrivningen af sqrt(...) til (...)½ og -log((...)½)=-log(...)*½.

Håber det hjalp lidt


Svar #2
02. juni 2010 af krahr (Slettet)

 Tusinde tak!!

Nu giver det langt bedre mening!1

Jeg er stødt på endnu et problem:

En pH indikators farveskift ligger som regel symmetrisk i et interval omkring syreformens pKs.værdi.

Ofte skal der være ti gange mere ln- end Hln, førend vi kun ser base-formens farve.

[ln-]/[Hln]=10

Tilsvarende gælder, at der skal være ti gange mere af Hln end af ln- for at se syreformens farve.

Vis at en indikators farveomslag er givet ved:

pKs(Hln)-1<pH<pKs(Hln)+1

Jeg kan godt forstå selve ligningen, men har svært ved at vise den?


Skriv et svar til: Syrebase!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.