Matematik

Bevis for afstandsformlen

02. juni 2010 af Gitte2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej..

Jeg har brug for hjælp!!

Nogle, der ved, hvordan man beviser afstandsformlen for afstand i rummet?

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2010 af Anders521

Hej Gitte,

jeg kan se du spørger om en specifik afstandsformel indenfor rumgeometri, men hvilken en er det? Skriv den ned.

Mvh. Anders :-)


Svar #2
02. juni 2010 af Gitte2 (Slettet)

Hej Anders,

Nej ikke en specifik?!

Jeg spørger til den generelle afstandsformel i rummet:

IABI= ((b1-a1)^2+(b2-a2)^2+(b3-a3)^2)^0,5 (altså kvadratroden af det)

Den ved jeg ikke, hvordan man beviser..

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. juni 2010 af Anders521

Hej igen Gitte,

okay nu er jeg med. Vi har to punkter i rummet, A=(a1, a2, a3) og B=(b1, b2, b3)  og vi vil gerne finde afstanden mellem dem. Lad os danne vektoren AB=(b1-a1, b2-a2, b3-a3). Denne vektor kan skrives som en lineær kombination af tre andre vektorer, nemlig basisvektorerne i, j og k dvs.

AB= (b1-a1)i+(b2-a2)j+(b3-a3)k.

Dernæst har vi udtrykket

|AB|2=|(b1-a1)i |2+|(b2-a2)j |2+ | (b3-a3)k |2 som ækvivalent til

|AB|2=|(b1-a1)|2| i |2+|(b2-a2)|2| j |2+| (b3-a3)|2| k |2

puuha, det tog langt at skrive. Bemærk at vi nu har taget afstanden af basisvektorerne som er sat i anden. Altså har de afstanden én. Så det vi tilbage er

|AB|2=|(b1-a1)|2+|(b2-a2)|2+| (b3-a3)|2 som er det samme som

|AB|2=(b1-a1)2+(b2-a2)2+(b3-a3)2 og endelig får vi den søgte formel ved kvadrering.

AB=[(b1-a1)2+(b2-a2)2+(b3-a3)2]^0,5

Mvh. Anders


 


Svar #4
02. juni 2010 af Gitte2 (Slettet)

Mange tak for din venlighed :)


Skriv et svar til: Bevis for afstandsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.