Matematik

Logaritmefunktionen

04. juni 2010 af Bette02 (Slettet)

hej :=) er der en der kan forklare hvad logaritmefunktionen betyder på en let forståelig måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den fundamentale formel for logaritmefunktionen er funktionalligningen

log(a·b) = log(a) + log(b)

Dette betyder, at man ved hjælp af logaritmetabeller kan multiplicere tal ved i stedet at addere deres logaritmer og så slå resultatet op i logaritmetabellen. Da logaritmefunktionerne blev opdaget i begyndelsen af 1600-tallet, var det en enorm fordel for numeriske beregninger, da multiplikationer (af lange tal) er langt mere tidrøvende end addition af tilsvarende tal.


Svar #2
04. juni 2010 af Bette02 (Slettet)

Okay .. Men hvad er forskellighederne fra Lineære funktioner og Eksponentielle funktioner så..
 

For det andet så forstår jeg ikke helt hvorfor man bruger normalfordelingspapiret, udover at man kan se funktionen i procent, men hvorfor er den så lineær der, og eksponentiel på et millimeter papir?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Eksponentialfunktionerne er de omvendte funktioner til logaritmefunktionerne.


Svar #4
04. juni 2010 af Bette02 (Slettet)

jaja, det forstår jeg godt. Men hvorfor er den buet på millipapir, og lineær på normalfordelingspapir?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nå man bruger logaritmisk papir laver man i virkeligheden en graf af ln(y) som funktion af x .

Hvis funktionen er

y = a·ekx , får man jo

ln(y) = ln(a) + k·x ,

som jo er en ret linie i et (x , ln(y)) koordinatsystem.


Svar #6
05. juni 2010 af Bette02 (Slettet)

okay. tak !!


Skriv et svar til: Logaritmefunktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.