Matematik

integrere ln(x^5)

05. juni 2010 af Lekroya (Slettet)

Hej forum mennesker

Jeg har problemer med at integrere ln(x^5)

Ved hjælp af substitutions metoden ender jeg med (x5ln(x)-x5)*(1/(5*x4))

Men nu jeg skal tjekke efter på lommeregner så er det ikke det samme resultat. Lommeregneren siger at det skal være x*ln(x5)-5*x

Hvem har ret, mig eller regneren?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2010 af Peder Dingo (Slettet)

 Tjah. Jeg kan ikke huske hvordan man substituerer, men det er sku nok dig. Sikker på at du skal dividere med 5 i den anden parentes? Hvis du i stedet ganger med 5 er det nemlig det samme...


Svar #2
05. juni 2010 af Lekroya (Slettet)

Dingo

Her er min fremgangsmetode

ln(x5) dx

u=x5

du/dx=5x4 Der skal diffes her :D derfor 5x^4 og nu skal dx isoleres derfor ender jeg med dx=du*1/(5x4)

nu har jeg ln(u) 1/(5x^4) du og ln(u) integreres dvs at jeg har (u*ln(u)-u)*1/(5x^4) da u=x^5 har jeg (x^5*ln(x^5)-x^5)*1/(5x^4) deraf resultatet.


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. juni 2010 af mathon

...brug partiel integration


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. juni 2010 af mathon

               ∫1·ln(x5)dx = ................


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. juni 2010 af mathon

detaljer
 

Vedhæftet fil:integral_88.doc

Svar #6
05. juni 2010 af Lekroya (Slettet)

Haha, mange tak. Den finte så jeg ikke


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. juni 2010 af Quantum (Slettet)

 #5 integrer sin(x^2) dx


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også gøre det lidt simplere:

∫ ln(x5) dx = ∫5·ln(x) dx = 5(x·ln(x) - x) + k = x·ln(x5) - 5x + k


Skriv et svar til: integrere ln(x^5)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.