Matematik

Bevis for sætning for stamfunktion

06. juni 2010 af m_chr (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har fået en opgave hvor jeg skal bevise sætninger fpr stamfunktioner. 

jeg har valgt sætningerne

at hvis 

f(x)=k*g(x) så er F(x)=k*G(x)+c

og hvis 

h(x)=f(x)±g(x) så er H(x)=F(x)±G(x)+c

Men jeg aner ikke hvordan man gør - nogen der kan hjælpe? 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vis det ved at differentiere udtrykkene med stamfunktionerne, hvorved man kommer tilbage til det oprindelige udtryk. Funktionen F(x) er en stamfunktion til f(x), hvis og kun hvis F'(x) = f(x) .


Svar #2
06. juni 2010 af m_chr (Slettet)

 Jamen for at kunne differentiere stamfunktionerne, skal man så ikke benytte nogle eksempler? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, så anvend det princip på de eksempler, du havde valgt. For eks.

hvis f(x)=k*g(x) så er F(x)=k*G(x)+c , fordi man ved differentiation af ligningen F(x) = k*G(x)+c kommer tilbage til
f(x)=k*g(x).


Svar #4
06. juni 2010 af m_chr (Slettet)

 Så til bevis for at 

h(x)=f(x)±g(x) har stamfunktionen H(x)=F(x)±G(x)+c

kan man så ikke sige: 

Jeg har valgt at

F(x)=2x^3+4x^2+6

og at

G(x)=4x^4+4x^2-10

så H(x)=2x^3+4x^2+6+4x^4+4x^2-10 ⇔ H(x)=8x^2+2x^3+4x^4 - 4

Differentieret giver det = 16x^3+6x^2+16x

som svarer til h(x)= (16x^3+8x)+(6x^2+8x) som er hhv g(x) og f(x) som er de differentierede funktioner for G(x) og F(x)

Bevis for den ene sætning slut?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du behøver nu ikke at vælge konkrete eksempler for at bevise den generelle formel, du har valgt.

I beviset for at

h(x)=f(x)±g(x) har stamfunktionen H(x)=F(x)±G(x)+c

antages det jo, at F(x) er en stamfunktion til f(x), og at G(x) er en stamfunktion til g(x) . Da har vi

(F(x)±G(x)+c)' = (F(x))'±(G(x))'+(c)' = f(x)±g(x) = h(x) .

Hermed er vist, at F(x)±G(x)+c er samtlige stamfunktioner til h(x) .


Svar #6
06. juni 2010 af m_chr (Slettet)

 Så for det andet bevis for at 

f(x)=k*g(x) har stamfunktion F(x)=k*G(x)+c

antages det at F(x) er stamfunktion til f(x)

Da har vi 

(k * G(x) + c)' = k * (G(x)+c)' = k * (G(x))' + (c)' = k * g(x) = f(x)

Og er det så vist at F(x)= k *G(x)+c er samtlige stamfunktioner til f(x)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Ja.


Skriv et svar til: Bevis for sætning for stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.