Fysik

induktion, fysik eksamen på fredag!

08. juni 2010 af melanie franck (Slettet)

Heej, jeg skal op i fysik eksamen på fredag og har nu været igennem alle de emner jeg kan trække. 

men er stadig ikke med på hvad jeg skal snakke om hvis jeg kommer op i induktion. 

nogle ideer?

på forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af peter09

Indoktion: betyder at føre noget ind. Altså en magnet i en spole. Spolen og magnets magnetfelter skaber en spændingsforskel, og dermed får man lavet strøm.

Du kan snakke om dette, og om vekselstrøm.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2010 af peter09

ps. skal selv op i fysik på torsdag :D

held og lykke xD


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2010 af peter09

se også: http: //www.emu.dk/elever7-10/fag/fys/emner/fysikemner/energi/el%20energi.pdf (s.6)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2010 af Dajuf (Slettet)

Se også denne fysikrapport, hvor du kan finde noget om induktion lidt længere nede. :)


Brugbart svar (3)

Svar #5
10. juni 2010 af klingest (Slettet)

hvis det skal være helt korrekt så skal du sige at ændringen i et magnetfelt der går gennem spolen  inducerer en spænding i spolen ...

Det betyder at når du ændrer et magnetfelt, som du jo gør fx. ved at trække en magnetstang ind og ud af en spole, så opstår der en spændingforskel  henover spolens terminaler ( el. ender om du vil.).  Det sker kun når du ændrer magnetfeltet. hvis du bare  lader magneten blive i spolen, ændrer du ikke længere feltet, og derfor vil der ikke være nogen spænding. 

Grunden til at dette sker er at spolen prøver på at holde feltet konstant.  Hvis der fx. ikke var noget magnetfelt i spolen til at starte med og du pludselig indfører et felt ved hjælp af en magnet, så vil spolen gerne prøve at forhindre dette felt ved at skabe dets eget magnetfelt der går i den modsatte retning. Dette gør den ved at forsøge at skabe en strøm i ledningen. Der sker nemlig det at når der løb en strøm i en ledning eller en spole, så skaber ledningen sit eget magnetfelt.Hvilken retning, det af ledningen skabte magnetsfelts poler peger, afhænger af strømretningen.

Hvilken vej strømmen løber kan du finde ud af vha. højrehåndsreglen, som siger at hvis tager din højre hånd rundt om spolen, og lader din tommelfinger pege i nordpolen retning, så vil strømmen løbe i fingrenes retning. Den af spolen skabte nordpol vil selvfølgelig pege i modsat retning af norpolen af den indførte magnet.
 

Omvendt, hvis magnetfeltet allerede befinder sig i spolen og du hiver magneten ud, så vil spolen straks forsøge at skabe sit eget magnetfelt, ved at sende strømmen i den anden retning.

strømmen vil altså løbe i den ene retning når du fører magneten ind i spolen, og den anden vej, når du fører den ud, og dermed har du VEKSELSTRØM.

For at der kan løbe en strøm, skal der jo være en spændingsforskel hen over spolen, og dette er den såkaldte inducerede spænding.

Det var måske en lidt kringlet forklaring, men alt dette kan kogest ned til:

1. den inducerede spændingen afhænger af ændringen i magnetfeltet. Jo hurtigere du ændrer feltet, jo større bliver den indcerede spænding.

2. en strømførende ledning skaber sit eget magnetfelt. Er ledningen viklet som en spole forstærkes magnetfeltet alt efter hvor mange viklinger spolen har. Jo flere viklinger, jo stærkere magnetfelt.

3. Dette princip benyttes når man laver strøm på kraftværker.

Et godt forsøg kunne være at sende en strøm gennem ledning, og så observere at der er blev skabt et magnetfelt, fx. ved at holde et kompas hen til ledningen.

du kan også tage en spole, og føre en magnet ind og ud af den, og så observere at der bliver skabt en vekselspændingen henover den...

Ved godt det var lidt kompliceret, men håber du kunne følge med lidt af vejen...


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2010 af sashii

 #5, du er min helt. Jeg har prøvet at forstå hvad spændingsforskel er i jeg ved ikke hvor mange dage, og jeg har endelig forstået det. Tak! :)


Skriv et svar til: induktion, fysik eksamen på fredag!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.