Matematik

Faktoriserings bevis for d=0

08. juni 2010 af buddhisme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Desværre står beviset for d>0 kun i MAT B1 bogen, men beviset for d=0 står der ikke.

Er der en der er så sød, at skitsére beviset, eller skrive det op herinde? Eller evt. sende det (:?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af bbdk (Slettet)

√0 = 0 - Længere er den vist ikke ;)


Svar #2
08. juni 2010 af buddhisme (Slettet)

Det hjælper skam ikke særlig meget... hmm.

Jeg tænker lidt, om det er muligt at gange 2 ind i formlen; (-b+kvdr(d))/2a)? Også reducere, og derefter indsætte det i formlen a(x^2-(r1*2)x+r1r1)?

(2 kommer fra kvadratsætningen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2010 af bbdk (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad du vil, må jeg indrømme. Men here goes...

ax2+bx+c = 0
x2+(b/a)x +(c/a) = 0 (dividerer med a)
x2+(b/a)x = -(c/a) (trækker (c/a) fra)
(x+(b/2a))2-(b/2a)2 = -(c/a) (venstre side laves om til en kvadratsætning, men der er (b/2a)2 for meget, så det trækkes fra igen)
(x+(b/2a))2 = (b/2a)2-(c/a) (lægger (b/2a)2 til)
(x+(b/2a))2 = (b2/4a2)-(c/a) (ganger (b/2a)(b/2a) sammen)
(x+(b/2a))2 = (b2-4ac)/4a2 (forlænger (c/a) med 4a = (4ac/4a2), så jeg kan sætte på fælles brøkstreg)
(x+(b/2a))2 = d/4a2 (diskriminanten er jo defineret til b2-4ac)
x+(b/2a) = √(d/4a2) (Tager kvadratroden)
x+(b/2a) = (±√d)/2a (en værdi der kvadreres giver et positivt tal, men værdien kan være positive eller negativ. √4a2 = 2a)

Nu har vi samme nævner på begge sider, så...

x = (-b±√d)/2a (trækker b/2a fra)

Man kan ikke tage en kvadratrod af et negativt tal, så hvis d<0 er der ingen løsninger. Hvis d=0 er der en løsning, nemlig (-b±0)/2a. Hvis d>0 er der to løsninger, nemlig (-b-√d)/2a og (-b+√d)/2a.
 


Skriv et svar til: Faktoriserings bevis for d=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.