Biologi

respiration og fotosyntese. HJÆLP

08. juni 2010 af Blabla66 (Slettet)

har jeg forstået det rigtigt hvis jeg siger at,

respiration = glukose + ilt bliver omdannet, med hjælp fra kemisk energi, til kuldioxid + vand.

og

fotosyntese = kuldioxid og vand bliver omdannet, ved lysenergi til glukose og ilt.

foregår fotosyntese kun i planter, eller også i mennesker og dyr? forstår det ikke helt, når man siger fotosyntese afgør alt liv på jorden.

og hvor foregår respiration? i planter, dyr, mennesker?

og hvad bruger man egentlig henholdsvis respiration og fotosyntese til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Ja, du har helt ret.med hensyn til dine reaktioner med respiration og fotosyntese, men altafhængight af dit niveau, som jeg kan se er noget STX, så vil jeg råde dig til at skrive med symboler ex ilt O2 ,  glukose C6H12O6.

Fotosyntese sker vha grønkorn ( klorofyl), som kun findes i  planter.  

Planter bruger også respiration, men deres produktion af ilt og fjernelse af kuldioxid giver et positivt overskud af ilt tilsidst. 

Respirationen ( selve gasudvekslingen ) forgår i lungernes alveoler, som er små afkroge af lungrene , som ligger tæt på blodbanen ( de små kapliære). 

Respirationen skal bruges til at drive kroppen energimæssigt, så vi kan omdanne næringsstoffer vha ilt til kuldioxid,  vand og energi ud (ATP -et energirigt molekyle))


Svar #2
08. juni 2010 af Blabla66 (Slettet)

Tusind tak for svar.

Så det vil sige at respiration kun sker ved mennesker og dyr? og fotosyntese kun sker for planter`?

er mennesket afhængig af (planternes) fotosyntese?


Svar #3
08. juni 2010 af Blabla66 (Slettet)

" så vi kan omdanne næringsstoffer vha ilt til kuldioxid, vand og energi ud (ATP -et energirigt molekyle))"

- hvad mener du med det ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2010 af Quijote (Slettet)

Glukose er et næringsstof, ved hjælp af ilt omdannes det til kuldioxid og energi. Det er respirationen.

Mht. at fototsyntese er basen for alt liv: Mange dyr er herbivorer, dvs. kun planteædere, er der ingen planter, dør alle herbivorer. Imidlertid er der kødædende dyr, carnivorer, der æder bl.a. planteæderne, men de er jo døde nu, derfor dør kødæderne også. Vi mennesker lever både af dyrekød og planer.....de er væk = vi uddør.


Svar #5
08. juni 2010 af Blabla66 (Slettet)

respirere planterne også? om natten eller hva?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2010 af Quijote (Slettet)

Ja planter respirere også. Også om natten, for respirationen kræver jo ikke lysenergi. Planter har ligesom mennesker også mitokondrier hvor respirationen foregår.

Det er kun fotosyntesen der ikke kan foregå om natten, fordi den kræver lysenergi. Se på fotosyntesereaktionen.


Skriv et svar til: respiration og fotosyntese. HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.