Matematik

Matematik skriftlig, opg 6 i STX B uden hjælpemidler

09. juni 2010 af Silahm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej..

Er der nogle, som kan finde ud af denne opgave:

En funktion f er givet ved

f (x)= x3−3x2−9x .
 

Bestem x, så f ′(x)=0 , og bestem monotoniforholdene for f .


Svar #1
09. juni 2010 af Silahm (Slettet)

En rettelse:

f (x)= x3−3x2−9x ---> f(x)= x3-3x2-9x


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0 .

Da f(x) er et polynomium af grad 3, er f'(x) et 2.-gradspolynomium, og ligningen f'(x) = 0 går da ud på at løse en 2.-gradsligning.


Svar #3
09. juni 2010 af Silahm (Slettet)

#2

Det forstår jeg ikke..?

Og forresten er der nogle, som ved, om man kan komme op i dette, hvis man har matematik på C-niveau?


Svar #4
09. juni 2010 af Silahm (Slettet)

Er der ingen, som vil forklare?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad er det, du ikke forstår? Forstår du ikke, hvor man differentierer et polyomium? Eller hvordan man løser en 2.-gradsliging?


Svar #6
10. juni 2010 af Silahm (Slettet)

#5

Begge dele.. :(

Vil du ikke også forklare mig, hvordan du ville have løst opgaven, og hvad facit vil blive?


Brugbart svar (4)

Svar #7
10. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Funktionen f(x)= x3-3x2-9x er et polynomium. For at differentiere funktionen, differentierer vi hvert led for sig og benytter den generelle formel for differentiation af en potensfunktion:

(xn)' = n·xn-1 . Dette benytter vi for hvert led i funktionen f(x) og får

f'(x) = (x3)' -3·(x2)' -9·(x)' = 3x2 -3·2x - 9·1 = 3x2 - 6x - 9 .

For at undersøge monotoniforhold for f(x) finder vi først de stationære punkter, dvs løsningerne til ligningen

f'(x) = 0 , altså 3x2 - 6x - 9 = 0 eller x2 - 2x - 3 = 0 . Det ses umiddelbart, at x=3 og x=-1 er rødderne i denne ligning, og da f'(x) er et 2.-gradspolynomium med positiv a-koefficient (koefficienten til leddet med x2), vender det grenene opad, og det betyder, at

f'(x) > 0 for x < -1 ⇒ f(x) er voksende her
f'(x) = 0 for x = -1 ⇒ f(x) har lokalt maksimum her
f'(x) < 0 for -1 < x < 3 ⇒ f(x) er aftagende her
f'(x) = 0 for x = 3 ⇒ f(x) har lokalt minimum her
f'(x) > 0 for x > 3 ⇒ f(x) er voksende her


Skriv et svar til: Matematik skriftlig, opg 6 i STX B uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.