Fysik

sandsynlighed og poissonfordeling

10. juni 2010 af missunknow (Slettet)

Hej, jeg vil spørge om er der nogen som kan hjælpe mig med min SRO.

Øvelsen er "kast 20 terninger 50 gange" - hvor jeg skal notere hver gang jeg får en sekser. dette har jeg også gjort. men problemet er bare hvordan jeg skal inddrage poissonfordelingen.

kan nogle hjælpe mig med det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Du skal formodentlig notere, hvor mange seksere du får i hvert af de 50 gange, du kaster.

Hvis vi et øjeblik taler binomialfordeling, angiver b(n,k,p) sandsynligheden for at få k seksere, når vi kaster n terninger, og basissandsynligheden er p (=1/6).

Poissonfordelingen giver sandsynligheden for det samme, blot er n uendelig. Den kan bruges for radioaktive henfald, hvor n er ca. 1023. Her er n = 20, så hvor godt passer det så?

Du skal bruge dine målinger til at sammenligne med poissonfordelingen P(k,p), hvor "lille p" = 1/6. Dine målinger giver en funktion M(k), hvis funktionsværdier skal udtrykke det samme som poissonfordelingens: sandsynligheden for at få k seksere ved 50 kast. Her benytter vi, at sandsynligheden er lig med den relative hyppighed, så M(k) findes ved at spørge "hvor mange gange fik vi k seksere" og så dividere med 50.

Du må selv diskutere, om de to grafer ligner hinanden. Måske kan du bruge din grafregner.

Jeg håber, jeg har ramt det rigtige niveau (A, B eller C?)


Svar #2
10. juni 2010 af missunknow (Slettet)

Jeg har kastet med de 20 terninger 50 gange og har noteret hvor mange 6'ere jeg slog hver gang. (se vedhæftet fil)

hvorfor er p = (1/6) ?

jeg forstår ikke rigtigt hvad du mener? det giver ingen mening i mit hoved :s kan du ikke uddybe lidt mere..

hvilke to grafer ?

det her er min SRO opgave med mat A og fysik B..

men ellers tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Når du kaster en terning, er sandsynligheden for at slå en sekser lig med en sjettedel. Det ved du da godt :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Når du kaster en terning, er sandsynligheden for at slå en sekser lig med en sjettedel. Det ved du da godt :-)

Jeg har set din Excelfil. Den er ok. Du skal sammenligne grafer for M(k) og P(k,p).

Hvor mange gange fik du 0 seksere? Divider med 50. Så har du M(0). Bliv ved til du når 20 seksere:

Hvor mange gange fik du 20 seksere? Divider med 50. Så har du M(20).

P(k,1/6) må du finde i en tabel eller på grafregneren (alle 20 tal, k = 0...20).


Svar #5
11. juni 2010 af missunknow (Slettet)

Aha, du har jeg forstået M(k) ;) det vil så sige at alle de M(k) jeg får vil være på y-aksen og 1, 2, 3, 4, 5,....20 vil være på x-aksen ! right ? :D

det med P(k,1/6) forstår jeg ikke.. jeg skal jo have inddraget poissonfordelingen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Nemlig!

Og det med Poissonfordelingen:

P(k,1/6) skal forestille at være poissonfordelingens værdi for k = 1,2,3,4,5,...,20 når basissandsynligheden er 1/6.

Det er den du skal finde i tabellen eller i grafregneren. Kom nu! Du kan godt!


Skriv et svar til: sandsynlighed og poissonfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.