Matematik

Cosinus bevis - stump vinkel

11. juni 2010 af idakaroline (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Jeg sidder netop og er igang med at læse op til matematik eksamen på b niveau. Jeg har lige gennemgået cosinus beviset, hvor det er en spids vinkel.

Så har jeg lige snakket med min lærer, som siger det ville være en god ide, at forklare/bevise hvor i beviset det er anderledes, hvis man tager udgangspunkt i stump vinkel. Beviset er ikke gennemgået i min bog, og jeg har deror brug for hjælp til en forklaring. Er der en derude der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)


Svar #2
11. juni 2010 af idakaroline (Slettet)

jeg kan ikke rigtig forstå det - kan du måske prøve at forklare?

jeg skal ligeledes også bevise sinusrelationen, når det er en stump vinkel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beviset for sinusrelationen ved en stump vinkel er også givet i den anden tråd. Kan du ikke forklare mere detaljeret, hvad det er, du ikke forstår. Se også figurerne i den anden tråd.


Svar #4
11. juni 2010 af idakaroline (Slettet)

Hm. altså, hvis vi nu tager sinusrelationen først.

Er vi enige om, at når man tager udgangspunkt i en spids vinkel ligger sætter man arealet = hinanden,

Altså: 1/2 ab*sin C = 1/2 bc* sin A = 1/2 ac*sin B.

Herefter kan man så fx. dividere med 1/2 abc og så bliver det sin C/c=sin A/a= sin B/b

Men med en stump vinkel, hvad er det så lige man gør? hmmm. og hvorfor er beviset overhovedet anderledes?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

I den anden tråd (se #1) ser jeg på nogle retvinklede trekanter og på beregningen af sinus til to af vinklerne. Når en vinkel er stump, er det i stedet supplementvinklen, der indgår i beregningen af sinus, og man benytter, at sinus til supplementvinklen er lig med sinus til vinklen.


Svar #6
11. juni 2010 af idakaroline (Slettet)

du siger altså først:

sin(C) = h/b. altså modstående katete/hypo?

sin(B) = h/c .

h = b·sin(C) 

c·sin(180º-B) = c·sin(B) , dvs b/sin(B) = c/sin(C) . -> det forstår jeg ikke.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis du nu læste den anden tråd, vil du se, at jeg siger

sin(C) = h/b og

sin(180º-B) = h/c .

Her er det vinkel B, der er stump, og højden h falder uden for trekanten. Men da sin(180º-B) = sin(B), fås så

sin(B) = h/c , og dermed

h = c·sin(B) = b·sin(C) .


Skriv et svar til: Cosinus bevis - stump vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.