Matematik

potensrækker

15. juni 2010 af Smail K (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej, jeg har en opgave som jeg ikke kan komme igang med, håber nogen kan hjælpe, tak 

jeg har oploadet et dokument neden for

Vedhæftet fil: potensrækker.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2010 af peter lind

Det er en lineær differentialligning. Du har fået nemlig (1-x)dy/dx = ½y. Den kan løses ved separation af variabel. Du kan så finde integrationskonstanten fordi du har f(0) = 1 fra potensrækken. En anden mulighed er blot at gøre prøve.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du ved fra den tidligere opgave, at funktionen f(x), der har den givne potensrække, opfylder differentialligningen. Vis også ved direkte prøve, at funktionen

g(x) = 1/√(1-x)

også opfylder differentialligningen i det samme interval . Vis endelig, at f(0) = g(0) og dermed, at de to løsninger er identiske, da differentialligningen kan løses ved separation af de variable.


Svar #3
15. juni 2010 af Smail K (Slettet)

jeg forstår ikke helt med at gøre prøve, hvad mener i med det? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2010 af peter lind

f(x) = 1/(kvrod(x).

find (1-x)*f'(x) og konstater at resultatet er ½*f(x). Vis at f(0) =1


Svar #5
17. juni 2010 af Smail K (Slettet)

i en foregående opgave har jeg vist at (1-x)*f'(x) = ½*f(x).

jeg har vist at f(0) = 1. hvordan har jeg så vist ud fra det at f(x) = 1 / (kvrod(1-x)) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juni 2010 af peter lind

Det gør du ved at sætte ind i differentialligningen og vise at det bliver en løsning, der opfylder randbetingelserne . Altså gøre som i omtalt i #4.

Hvis du har problemer med det så løs hellere differentialligningen ved brug af separation af variable og bestem integrationskonstanten af at f(0)=1


Skriv et svar til: potensrækker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.