Matematik

faktoropløsning?

18. juni 2010 af katti20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg ville hører om der er nogen der kan fortælle mig hvad faktoropløsning er og vhad man bruger det til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2010 af Bankier (Slettet)

til at finde rødderne i en andengradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2010 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2010 af AMelev

Faktoropløsning betyder generelt, at du kan skrive et polynomium p(x) = anxn + an-1xn-1 + .... + a1x + a0 og som et produkt af faktorer an·(x-r1)·(x-r2)·(x-r3)·......·f(x), hvor r1, r2, r3 osv. er rødder i polynomet og f(x) er et polynomium uden rødder.

I et 2.gradspolynomium kan du finde rødderne r1 og r2 (hvis der nogen)via løsningsformlen for 2.gradsligningen, og så får du, at
ax2 + bx +c =a·(x-r1)·(x-r2)

Du kan bruge faktoriseringen til at forkorte en polynomiumsbrøk, hvor tællerpolynomium og nævnerpolynomium har en fælles rod.
Desuden kan du bruge faktoriseringen til at bestemme fortegn for fx 2.gradspolynomiet.
Hvis a > 0 og x < r1 og x < r2, så er a·(x-r1)·(x-r2) > 0 ("+·- ·- = +").

Du kan endelig bruge sætningen om faktorisering til at vise, at et n'tegradspolynomium højst har n rødder, (idet du for hver rod kan faktorisere (x-r) ud, og hvis du gør det flere gange end n, bliver graden større end n, når du ganger sammen).


Svar #4
22. juni 2010 af katti20 (Slettet)

ok mange tak men er det korekt forstået at fx

f(x) = 2x^2-10x+12 først skal omskrives til:

f(x) = 2(x^2-5x+6)   og hvorfor skal man gøre dette?

og næste skridt ser således ud:   

f(x) = x^2-5x+6 = 0

og så skal man sætte dem ind i formlen:

a(x-x1)(x-x2)

men hvor kan jeg finde x1 og x2?

er ret lost i det her


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2010 af mathon

find 2.gradsligningens rødder

   x2 - 5x + 6 = 0

   a = 1
   b = (-5)
   c = 6

   d = b2-4ac = (-5)2 - 4·1·6 = 25 -24 = 1

   √(d) = √(1) = 1

   x = (-(-5) ± 1)/2

   x = (5 ± 1)/2

   x1 = 2    x2 = 3

   f(x) = 2(x-2)(x-3)


Svar #6
22. juni 2010 af katti20 (Slettet)

men her bruger man jo rodformlen til at finde rødderne, og ikke faktorisering. det er det jeg ikke forstår.

Kan man med faktorisering finde rødderne uden at bruge rodformlen? Eller skal man ha brugt rodformlen først?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. juni 2010 af mathon

 først rodformlen
 rødderne indgår jo i faktorerne (x-x1) og (x-x2)


Skriv et svar til: faktoropløsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.