Matematik

Tangentens ligning

20. juni 2010 af MichelleSchwartz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Ved godt mange har spurgt til dette emne, men jeg har IKKE et konkret eksempel og skal bare finde tangentens ligning. Jeg ved at den hedder:

y = a (x - x0) +y0

Jeg forstår bare ikke hvad x er? Forstår godt de andre. Desuden jeg skal i et eksamensspørgsmål forklare om tangent til en graf, er det så nok at fortælle om tangentens ligning?

Tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2010 af peter lind

x er en variabel.

Du bør også fortælle hvad man forstår ved tangenten til en graf.


Svar #2
20. juni 2010 af MichelleSchwartz (Slettet)

Tusind tak, men ved du hvorfor man skal trække en variabel fra? det er mere det jeg ikke kan se..


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juni 2010 af 2007xMVK (Slettet)

 okay her er nok noget der kan hjælpe:

Den måde du skriver ligningen op på er faktisk ret god - men ikke hvis du arbejder med funktioner:

f(x)= f'(x0) * (x - x0) + f(x0)

x0 er din kendte x-værdi, den kan du have fra fx A(4;0) eller C(2,3;4) eller hvad ved jeg. Og med de koordinater ved du hvad din x0-værdi er

din x-værdi bruger du som en x-værdi til din ligning du kommer frem til. 

Fx. hvis din a værdi du kommer frem til vil være 2, og dit punkt hedder A(4;2), vil din ligning se sådan ud:

y=a(x-x0) + y0 <=> y = 2 (x - 4) +  2 = 2*x  + 2*-4 + 2 = 2x - 8 + 2 =2x - 6

Fra dette lille eksempel kan vi nu se, at i hvilken som helst x-værdi vi nu får i fremtiden, vil vi kunne ændre funktionen og dermed grafen for tangenten - var det overskueligt nok?

Husk: du kan, når du skal snakke funktioner, komme ind på at man faktisk godt kan lave en graf for en tangent vha. en ligning og ligningens differentiable ligning. 


Svar #4
20. juni 2010 af MichelleSchwartz (Slettet)

Tusind mange gange tak, det var super brugbart, og er helt overskueligt :)


Skriv et svar til: Tangentens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.