Kemi

Fortynding af syre

30. juni 2010 af Labguy (Slettet)

Hej Alle,

Jeg skal have lavet en opløsning på 1% fosforsyre. Mit udgangspunkt er en fosforsyre på 1,5%. Hvad skal blandingsforholdet være?

Umiddelbart vil jeg - vha. simpel købmandsregning - sige, at forholdet skal være 1 del syre til 2 dele vand. Er det rigtigt?

Antallet af milliliter er ligegyldigt.

Findes der en god og brugbar formel, der kan bruges til formålet?

Mvh.

Labguy


Svar #1
30. juni 2010 af Labguy (Slettet)

Undskyld, jeg mente 2 dele syre til 1 del vand.

/Labguy


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juli 2010 af mathon

M(H3PO4) = 98,00 g/mol

densiteten af
                              1,5% H3PO4  er 1006,5 g/L
                              1,0% H3PO4  er 1003,8 g/L

og dermed
ved omregningen:
                           
                               c = (p/100)·(d/M)

molariteten af
                               1,5% H3PO4 er c = 0,015·(1006,5 g/L)/(98,00 g/mol) = 0,154056 M
                               1,0% H3PO4 er c = 0,010·(1003,8 g/L)/(98,00 g/mol) = 0,102429 M

og

                                    n1   =    n2         
                                 V1·c1 =  (V1+ΔV)·c2    

                                 V1·c1 = V1·c2 + ΔV·c2

                                 ΔV = ((c1 - c2)/c2) · V1

                                 ΔV = ((0,154056 - 0,102429) / 0,102429) · V1

                                 ΔV = 0,504035·V1 ≈ 0,5·V1

dvs

for at fortynde {V1} mL 1,5 masse% H3PO4 til 1,0 masse% H3PO4 skal der tilsættes 0,5·{V1} mL demi-vand.

 vol-blandingsforhold:
                                             1,5 masse% H3PO4                 demivand
                                                         1                                       ½
                                                         2                                        1

                                              


Skriv et svar til: Fortynding af syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.