Matematik

Funktion f(x) er bestem ved ln xx

27. juli 2010 af Dorteiversen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

jeg sidder midt i aflevering til imorgen og kan ikke finde hoved og hale.

Opgaven lyder - 

En funktion er bestem ved f(x) = ln*x - 3x, for x>0

Gør rede for at funktionen har et maksimum og bestem dette maksimum.

Jeg har ikke kun behov for løsningen, men også hvordan den findes, hvem kan hjælpe.

Jeg kan såmænd end ikke taste det ind uden fejl, så hjælp har jeg absolut brug for.

Pft. Dorte

P


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2010 af Blueoil (Slettet)

1. Differentier funktionen og løs f '(x)=0

2. De løsninger det giver, skal du bestemme om er maximum, minimum eller vendetangenter ved at checke fortegnet for f '(x) på begge sider af løsningen.

3. Nu vil du have fundet ud af at der er et maximum, hvilket du bestemmer ved at sætte x værdien i f(x).

Hvis jeg ikke tage fejl af funktionen bliver det

1. f(x) = ln(x) -3*x ⇒ f '(x) = 1/x - 3

f '(x)=0 ⇔ x=1/3

2. Dette kan springes over med en løsning, da opgaven har fortalt dig at en af løsningerne er et maximum, hvilket må være denne eneste løsning.

3. f(1/3) = -2.10


Svar #2
27. juli 2010 af Dorteiversen (Slettet)

Tak for hjælpen hertil, jeg kan godt se det, når jeg får hjælp, men savner nogle værktøjer, så jeg kan se, hvad jeg skal gøre hvornår, ved du hvor noget sådan kan findes.

Sidst, hvordan tastes det ind på lommeregner.  tusind tak for hjælpen.  Dorte


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2010 af mathon

værktøj:

monotoniforhold:
     for 0<x<(1/3) er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
     for x>(1/3) er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende

hvorfor f(x) har maksimum for x = (1/3)


Skriv et svar til: Funktion f(x) er bestem ved ln xx

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.