Kemi

pH-beregning

08. august 2010 af polakker89 (Slettet)

Har brug for hjælp her....
 

Beregn [H3O+ ], [OH-], pH og pOH i følgende opløsning:

0,1 mol/L Ba(OH)2


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2010 af mathon

Ba(OH)2 er en stærk base og dermed 100% ioniseret

  [OH- ]  = 2·(0,1 mol/L) = 0,2 M

  pOH = -log(0,2) = 0,70

  pH = 14 - pOH = 13,30                ved 25ºC

  [H3O+ ] = 10-pH = 10-13,30 = 5·10-14 M


Svar #2
08. august 2010 af polakker89 (Slettet)

super, men hvorfor gange med 2. Er det fordi der er to OH?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2010 af mathon

Ja

                 Ba(OH)2 (s)   →  Ba2+ (aq)  +  2 OH- (aq)

        1 mol Ba(OH)2 (s) ækvivalerer 2 mol OH- (aq)


Svar #4
08. august 2010 af polakker89 (Slettet)

Okay, jeg har lige lavet en og er i tvivl om det er kórrekt..

Samme opgave bliver stillet, i stedet med 0,0002 mol/L H2SO4.

Har fået [OH- ] = 0,0002 (fordi der kun er eb SO4)

pOH                  = 3,69897

pH                     = 10,30103

[H3O+ ]              = 5*10-11

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. august 2010 af mathon

            H2SO4  +  H2O  →  HSO4-  +  H3O+              bidrager med 0,0002 mol [H3O+]    da H2SO4 er stærk
            0,0002 M               0,0002 M
 

            HSO4-  +  H2O   <--->   SO42-  +   H3O+        er middelstærk og derfor ikke helt ioniseret
            (1-α)c                               αc             αc       α er ioniserings-/protolysegraden


             ligevægtsloven giver

                                                         α2·c2/((1-α)c) = Ks

                                                          α2·c/(1-α) = Ks
hvoraf
                                                          c·α2 + Ks·α - Ks = 0  og  0<α<1
og
                                                           α = (-Ks + √(Ks2+4·Ks·c))/(2·c)

som med
                     Ks = 10-pKs = 10-1,92
og                c = 0,0002
giver
                     α = 0,9839
 


HSO4- bidrager derfor med α·c = 0,9839·0,0002 = 0,000197

hvorfor
              [H3O+]i alt = (0,0002+0,000197) M = 0,000397 M

              pH = - log(0,000397) = 3,40145

              pOH = 14 - pH = 14 - 3,40145 = 10,5985                             ved 25ºC

              [OH- ] = 10-pOH = 10-10,5985 = 2,52029·10-11 M


 

           


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. august 2010 af mathon

hvis α - lidt groft - afrundes til 1,00 og pH kun regnes med to decimaler
fås:

               [H3O+] = 2·(0,0002 mol/L) = 0,0004 M

               pH = -log([H3O+]) = -log(0,0004) = 3,40

               pOH = 14 - 3,40 = 10,60                                                     ved 25ºC

               [OH- ] = 10-10,60 = 2,51·10-11 M

dvs

     stort set samme resultat


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.