Kemi

Opgave 6

11. august 2010 af asavakit (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej ... Nogen der kan hjælpe mig ?


Opgave 6.
Oxalsyre (ethandisyre) findes naturligt i f.eks. rabarber og spinat.
Fra 44,4 g rabarber udvindes al oxalsyren, som titreres med 0,100 M NaOH-opløsning.
a) Find oxalsyres to pKS-værdier i databogen.

b) Skitser titrerkurven, og begrund at fenolftalein kan benyttes som indikator. Brug en koncentration af oxalsyre, cS, på 0,100M til beregning af støttepunkter. Hint: Eks. 13 i A1, s. 81. Sammenlign med en titrerkurve fremstillet med programmet ”Titrer” på hjemmesiden.

Ved ækvivalenspunktet er der tilsat 22,3 mL 0,100 M NaOH-opløsning.
c) Beregn indholdet af oxalsyre i rabarber (g/kg).

På forhånd tak :-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2010 af Moderatoren

# Giv dit indlæg en sigende titel, så er der større sandsynlighed for at lektiehjælperne kan finde dit spørgsmål.


# Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2010 af mathon

      udarbejd et Bjerrum-diagram ud fra hvis data en titrer-kurve kan tegnes

      udgangspunkt:
                                         x = 1/(1+10pH-pKs)  når x er syrebrøken hvor pH hele tiden måles  og x beregnes
oversstemmende med
                                         pH = pKs + log(nb/ns) = pKs + log((1-x)/x)

  c)                                        H2C2O4  +  2 NaOH   --->   Na2C2O4  +  2H2O

             mængdeforhold:        H2C2O4 : NaOH =     1 : 2                               

                      nb = Vb·cb = (0,0223 L)·(0,1 mol/L) = 0,00223 mol

                      ns =  (1/2)·nb = (1/2)·(0,00223 mol) = 0,001115 mol

                      ms = ns·Ms = (0,001115 mol)·(90,04 g/mol) = 0,100395 g

indhold i g oxalsyre pr kg rabarber = (0,100395 g)/(0,0444 kg) = 2,26114 g/kg


Skriv et svar til: Opgave 6

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.