Matematik

Skæring

14. august 2010 af xbirch (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem skæringspunkterne mellem linjen m med ligningen 5x - 4y + 33 = 0 og cirklen med centrum i (3,4) og radius 4. Bestem endvidere afstanden fra cirklens centrum til linjen samt afstanden mellem de to skæringspunkter.

Kan ikke lige se hvordan man kan finde disse skæringspunkter, når man kun kender radiusen og cirklen. Er der nogen der kan hjælpe mig med at forklare hvordan man finder løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2010 af Isomorphician

Opstil cirklens ligning ud fra opgavens informationer.

Isoler så enten x eller y i linjens ligning og indsæt i cirklens ligning og reducér.


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. august 2010 af mathon

cirkelcentrums afstand til linjen m
beregnes:

        dist(m,C(3,4)) = |5·3-4·4+33| / √(52+(-4)2)

        dist(m,C(3,4)) = |15-16+33| / √(25+16)

        dist(m,C(3,4)) = |32| / √(41)

        dist(m,C(3,4)) = 4,99756 > r = 4

hvorfor cirklen (x-3)2 + (y-4)2 = 42  ikke har nogen punkter fælles med m: 5x - 4y + 33 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2010 af mette48 (Slettet)

#0 Du har da både cirkelen med centrum og radius og linien m med formelen 5x-4y+33=0

Prøv at lave en tegning af cirkel og linie, så vil du kunne se at mathon har ret i at linien ikke skærer cirklen.

Har du mon skrevet forkert?


Svar #4
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Bestem skæringspunkterne mellem linjen m med ligningen 5x - 14y + 33 = 0 og cirklen med centrum i (3,2) og radius 4. Bestem endvidere afstanden fra cirklens centrum til linjen samt afstanden mellem de to skæringspunkter.

Ja havde skrevet forkert ..


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. august 2010 af mathon

kræver
                              (x-3)2 + (y-2)2 = 16  og  y = (5/14)x + (33/14)

og dermed

                              (x-3)2 + ((5/14)x + (33/14) - 2)2 = 16                   som møjsommeligt reduceres
til
                              221x2 - 1126x - 1347 = 0
 


Svar #6
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

vil du ikke gerne forklare hvad du gør? er helt forvirret i den her opgave..


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:udledning_4.doc

Svar #8
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Jamen jeg ved ikke hvad du gør og bruger for nogle formler?


Svar #9
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Altså for at finde afstanden mellem cirklens centrum og linjen m, skal man bruge afstandsformlen.
Men jeg forstår ikke hvordan man finder skæringspunkterne, og hvad du gør..


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. august 2010 af mathon

på A-niveau kan denne reduktion foretages

         når du har beregnet skæringspunkternes 1. koordinater
indsættes disse i
                                     y = (5/14)x + (33/14)           (m's ligning)
hvorved de respektive 2. koordinater beregnes.


 


Svar #11
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Jeg så kun 1. del af din besvarelse, kigger lige på den nu


Svar #12
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Men det jeg ikke forstår, er hvordan man finder de koordinater. Jeg har m's ligning, og har isoleret y og reduceret. Men hvor finder man skæringspunkternes 1. og 2. koordinater?


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. august 2010 af mathon

                               221x2 - 1126x - 1347 = 0

hvoraf
                               x1 = -1  og x2 = (1347 / 221)

                               y1 = 2  og  y2 = 1002/221


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. august 2010 af mette48 (Slettet)

(x-3)2 + (y-2)2 = 16 og y = (5/14)x + (33/14)

(x-3)2 + ((5/14)x + (33/14) - 2)2 = 16        ganger igennem med 142 for at slippe af med brøkerne

(x-3)2 + ((5/14)x + (33/14) - 2)2 = 16

(14*(x-3))2+(5x+33-2*14)2 =16*142             142=196

196(x2+9-6x)+(5x+5)2=3136

196x2+1764-1176x+25x2+25+50x=3136

221x2-1126x-1347=0

x=[-(-1126)±√((-1126)2-4*221*(-1347))]/[2*221]=[1126±√2458624]/442=[1126±1568]/442


Svar #15
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

Hvor kommer -1 og 2 fra?


Svar #16
15. august 2010 af xbirch (Slettet)

#14

Hvor finder man skæringspunkterne henne? kludrer rundt i det hele!!! :)


Brugbart svar (1)

Svar #17
15. august 2010 af mathon

genlæs #10


Brugbart svar (1)

Svar #18
15. august 2010 af mathon


cirkelcentrums afstand til linjen m
beregnes:

        dist(m,C(3,2)) = |5·3-14·2+33| / √(52+(-14)2)

        dist(m,C(3,4)) = |15-28+33| / √(221)

        dist(m,C(3,4)) = |20| / √(221) = 1,34535< r = 4

i overensstemmelse med;
at
        m: er sekant

       


Brugbart svar (1)

Svar #19
15. august 2010 af mathon

 skæring:
                      S1 = (-1,2)     S2 = (1347 / 221 ; 1002 / 221)

punktafstandsformlen:

                      |S1S2| = [(1347/221 - (-1))2 + (1002/221 - 2)2]½


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. oktober 2010 af HFLyngdal (Slettet)

Hvordan udregner med afstanden mellem de to skæringspunkter?

Jeg kan se Mathon i #19 har skrevet det, men kan nogen sætte nogle ord på, hvordan man er kommet frem til denne gøre måde?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.