Kemi

Heterogene ligevægte

15. august 2010 af asavakit (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.. Jeg sidder med den her opgave, og ved ikke hvor jeg skal begynde..

Håber der sidder nogle derude som vil hjælpe mig med nogle beregninger og forklaringer..

På forhånd tak :-)

Opgave 1.
Pb(OH)2 har et opløselighedsprodukt på 1,0 .10-16 M3


a) Beregn koncentrationen af Pb2+ i en mættet opløsning af blyhydroxid


b) Beregn pH i opløsningen.


1000 mL af den mættede opløsning tilsættes nu 1,0 mL 0,0030 M HCl.
c ) Forklar evt. ved beregninger hvilken ændring tilsætningen af syre har på ligevægten.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2010 af mathon

                 Pb(OH)2 er let opløseligt,
                 hvorfor der må foreligge en misforståelse med hensyn til opløseligheds-produktet


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2010 af mathon

rettelse

sorry                     misforståelsen var helt på min side      afdækket ved opslag i et velrenommeret
                              amerikansk værk
                              HANDBOOK of CHEMISTRY and PHYSICS
 

                              her angives ved 25ºC
                             
                                        Ksp = 1,42·10-20 M3

    men der regnes videre med
    din opgivelse                
                                        Ksp = 1,0 ·10-16 M3

teori
   for et salt på formen AB2:

                                                       AB2 (s)   <--->   AB2 (aq)   <--->   A2+ (aq)  +  2B- (aq)
   koncentrationer i mol/L:                                     s                         s                  2s


                       opløselighedsproduktet:      [A2+]·[B-]2 = s·(2s)2 = s·4s2 = 4s3 = Ksp

   hvoraf
                                                                         s = (Ksp / 4)1/3

specifikt:
                                                                         s = ((1,0 ·10-16 M3 ) / 4)1/3 = 3,01841·10-6 M

   a)
        koncentrationen af Pb2+ i en mættet opløsning af blyhydroxid s = 3,01841·10-6                                                                             

   b)
        koncentrationen af OH- i en mættet opløsning af blyhydroxid 2s = 2·(3,01841·10-6 M) = 6,03681·10-6 M

                                                                         pOH = -log([OH- ]) = -log(6,03681·10-6) = 5,2

        ved 25ºC
                                                                         pH = 14 - pOH = 14 - 5,2 = 8,8

          

                                          


        

        

 

                 
                                       


                         


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2010 af mathon

c)

1000 mL af den mættede opløsning
         indeholder efter tilsætning af (0,010 L)·(0,0030 mol/L) = 3·10-5 mol HCl

H3O+-overskud:  
         n(H3O+) = (3·10-5 mol) - (6,03681·10-6 mol) = 2,396·10-5 mol     (volumenforøgelsen er negligeabel)     

         [H3O+] = 2,396·10-5 M

Cl--indhold:

        [Cl- ] = 2,396·10-5 M

        der foreligger således en let sur opløsning af PbCl2
        hvis opløselighedsprodukt ved 25ºC
        er
                          Ksb = 1,17·10-5 M3

        hvoraf
                          ionproduktet:
                               [Pb2+] · [Cl- ]2 = (3,01841·10-6 M) · (2,396·10-5 M)2 = 1,73·10-15 M3 < Ksb = 1,17·10-5 M3

        Da
               Ksb(PbCl2) ikke er overskredet

        foreligger der en PbCl2-opløsning
                         som er
                                            3,01841·10-6 M med hensyn til Pb2+
                                            2,396·10-5 M med hensyn til Cl-
 

                                  


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2010 af mathon

rettelse til

c)

1000 mL af den mættede opløsning
         indeholder efter tilsætning af (0,010 L)·(0,0030 mol/L) = 3·10-5 mol HCl

H3O+-overskud:  
         n(H3O+) = (3·10-5 mol) - (6,03681·10-6 mol) = 2,396·10-5 mol     (volumenforøgelsen er negligeabel)     

         [H3O+] = 2,396·10-5 M

Cl--indhold:

        [Cl- ] = 3·10-5 mol

        der foreligger således en let sur opløsning af PbCl2
        hvis opløselighedsprodukt ved 25ºC
        er
                          Ksb = 1,17·10-5 M3

        hvoraf
                          ionproduktet:
                               [Pb2+] · [Cl- ]2 = (3,01841·10-6 M) · (3·10-5 mol)2 = 2,72·10-15 M3 < Ksb = 1,17·10-5 M3

        Da
               Ksb(PbCl2) ikke er overskredet

        foreligger der en PbCl2-opløsning
                         som er
                                            3,01841·10-6 M med hensyn til Pb2+
                                            3,00·10-5 M med hensyn til Cl-
 

                                  


 


Skriv et svar til: Heterogene ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.