Matematik

stamfunktion

20. august 2010 af IndiaDesi (Slettet)

funktionen f er bestemt ved, at f(x) = 6-3x. Bestem den stamfunktion F til f, der har linjen med ligningen y = 4 som tangent.

angiv derefter den stamfunktion G til f, hvis graf har linjen med ligningen y = 3x + 2 som tangent..

det jeg har lavet er:

F(X) = 6x - x^3

skal jeg så sætte F(X) = y ?


Brugbart svar (4)

Svar #1
20. august 2010 af Economist (Slettet)

Du skal lige vente lidt, hæve hovedet lidt fra papiret og så få overblik over situationen.

Du får at vide, at du skal finde stamfunktionen til

f(x)=6-3x

der har tangenten

y=4.

Da du ved, at differentialkvotienten til F(x) svarer til f(x), og du ved, at differentialkvotienten jo er det samme som tangentens hældning. Så du får faktisk at vide, hvad differentialkvotienten er værd. En tangent har forskriften

y=ax+b og du har y=4, hvilket altså kun kan lade sig gøre, hvis a=0. Af logik følger altså, at f(x)=0, såfremt stamfunktionen har tangenten y=4. Du kan nu finde den tilhørende x-værdi ved at indsætte 

0=6-3x <=> x=2

og du kender da punktet (2;4).

Nu kan du så integrere din funktion, det har du gjort lidt forkert. 

F(x)=6x-3/2x^2+k

og du skal da finde k med dit punkt for at finde den rette stamfunktion. 

Den anden opgave er helt tilsvarende.


Brugbart svar (3)

Svar #2
20. august 2010 af mette48 (Slettet)

funktionen f er bestemt ved, at f(x) = 6-3x. Bestem den stamfunktion F til f, der har linjen med ligningen y = 4 som tangent.

F(x)=6x- 3/2 x2+k


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. august 2010 af missunknow (Slettet)

Øhhhh! Kan i måske uddybe? jeg forstår det nemlig ikke..


Skriv et svar til: stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.