Kemi

Afstemning af reaktionsskema mm.

21. august 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har lidt svært med at løse denne opgave;

En hvidvin er tilsat SO2 som konserveringsmiddel. for at bestemme SO2-koncentrationen udtages 200ml af vinen, og der tilsættes fortyndet svovlsyre. Herefter titreres der med en 0,0208M KMnO4-opløsningen

Følgende reaktion finder sted under titreringen:

MnO4- (aq) + SO2 (aq) --> Mn2+ (aq) + SO42- (aq)

a) Afstem reaktionen! - Dette kan jeg bare ikke få til at passe. Jeg har set et eksempel på et tidligere forum herinde med samme opgave, men hvordan bliver SO42   til SO3????

Til titreringen blev anvendt 9,10mL af KMnO4-opløsningen

b) beregn den formelle koncentration af SO2 i vinen, idet resultatet angives i mg/L

I stedet for SO2 anvendes ofte natriumsulfit som konserveringsmiddel i vin

c)Beregn masse af den mængde natriumsulfit, der skal tilsættes pr.liter vin for at opnå et S-indhold af sammw størrelse som i den undersøgte vin.

d) Sammenhold dine resultater med positivlistens angivelser

Jeg er virkelig blank, så jeg ville sætte pris på noget hjælp og rigtig gerne med forklaringer og ikke kun facit, for vil helst gerne lære, hvordan man gør! :-)

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2010 af mathon

sæt oxidationstrin på


Svar #2
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Skal jeg sætte oxidationstrin på dette stykke; MnO4- (aq) + SO2 (aq) --> Mn2+ (aq) + SO42- (aq)

Men hvordan kommer kaliumpermanganat ind i billedet så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2010 af mathon

                             

                                         +7              +4                      +2             +6
                                       MnO4- (aq) + SO2 (aq)    -->    Mn2+ (aq) + SO42- (aq)


Svar #4
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Altså det vil sige at Mn oxiderer og S reducerer eller hvad?

Men denne er jo ikke afstemt nu, hvad gør man efter dette?


Svar #5
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Nej det var omvent. Mn reduceres, S oxideres, beklager. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2010 af mathon

afstem ladning


Svar #7
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeps, jeg prøver lige. Er det iorden jeg spørger yderligere, hvis det går galt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2010 af mathon

Oftest har du mødt redoxreaktioner, hvor du har skullet afstemme landning med H+ på venstre side. Men det er ikke nogen generel regel, at det altid skal være på venstre side. Reglen siger blot at der afstemmes med H+ og ikke noget om hvilken side.

Svovlsyren anvendes her for at stabilisere det reaktionsvillige MnO4- og for at hindre MnO4- i at oxidere andre stoffer.
 S i SO42- eksisterer jo i sit højst mulige oxidationstrin og kan således ikke oxideres yderligere.
 


Svar #9
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeg skal vel have 4 H+ ioner på produktsiden, også ende med noget vand på reaktant siden så? :-)

Også vil S og Mn reagerer i forholdet 2:5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2010 af mathon

nemlig


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. august 2010 af mathon

        Mn : S = 2 : 5


Svar #12
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

I opgave b, hvad skal man gøre som udgangspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. august 2010 af mathon

beregn
                9,10 mL 0,0208 M KMnO4's ækvivalente SO2-stofmængde

....................

senere i beregningen anvendes

M(SO2) = 64,07 g/mol

      


Svar #14
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Okay :-)


Svar #15
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jamen, var akviælente mængden ikke 5:2?


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. august 2010 af mathon

jo
men du skal anvende den viden nu i beregningen


Svar #17
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

n(KMnO4) = n(MnO4-) = (0,00910 L)•(0,0208 mol/L) = 0,00018928 mol ??


Svar #18
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Også ganger jeg vel det med 2.5, da 2:5 er det samme som 1:2,5. Ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. august 2010 af mathon

KMnO4:
                    n = V·c = (0,0091 L)·(0,0208 mol/L) = 0,00018928 mol
          hvilket ækvivalerer
SO2:
                 n = (0,00018928 mol)·2,5 = 0,0004732 mol

.............................

     0,0004732 mol SO2 har massen ?
 


Svar #20
21. august 2010 af Rosekide (Slettet)

Jep, det var også det jeg tænkt. Er det svaret på b?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 54 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.