Kemi

redox

23. august 2010 af richgirl (Slettet)

Hej

Jeg har et spørgsmål vdr redoxreaktioner. Jeg er klar over, at når oxidationstallet for noget går op, skal OT for noget andet også gå ned. Men når vi har følgende reaktion:

MnO42-(aq) → MnO4-(aq) + MnO2(s)      (sur opløsning)

Jeg ved, at OT for Mn på venstre side er +6
På højere side er OT for Mn henholdsvis +7 og +4

Hvad gør man, når OT for det samme grundstof går både op og ned?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2010 af gigas (Slettet)

En smart metode til at afstemme en redoxreaktion, hvor det samme atom både oxideres og reduceres, er, at splitte reaktionen op i to halvreaktioner: oxidationen og reduktionen. De to halvreaktioner kan du så afstemme separat på normal vis for til slut at lægge dem sammen.

RETTELSE: Afstemning af halvreaktionerne udføres på normal vis bortset fra, at ladningerne afstemmes med elektroner (e-). Skriv endeligt hvis du ønsker en lidt grundigere forklaring


Svar #2
23. august 2010 af richgirl (Slettet)

når jeg skriver følgende reaktioner:

MnO42- --->  MnO4-

og

MnO42- ---> MnO2

I disse reaktioner vil der så kun være Mn der oxideres, der er da ikke noget der bliver reduceret. Det samme problem er der i den anden reaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2010 af mathon

                               +6                                          +7                  +4                    
                             3MnO42- (aq)  + 4H+ (aq) →   2MnO4- (aq)  +  MnO2 (s)  +  2H2O (l)


Svar #4
23. august 2010 af richgirl (Slettet)

Jeg har set det. Men vil meget gerne vide, hvordan du har afstemt denne reaktion, så jeg selv vil være i stand til at kunne gør det næste gang jeg møder den slags :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2010 af gigas (Slettet)

Til #2

I din første halvreaktion har Mn OT = +6 i MnO42- og OT = +7 i MnO4-
Og i den anden halvreaktion har Mn OT = +4 i MnO2, så dette er "reduktions-halvreaktionen"


Svar #6
23. august 2010 af richgirl (Slettet)

Nu er jeg ret forvirret. Vi har ikke arbejdet med halvreaktioner. Vil du være sød at forklare det til mig?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. august 2010 af gigas (Slettet)

#6

Du har dine to halvreaktioner som vist her:
Ox: MnO42- ---> MnO4-
Re: MnO42- ---> MnO2

Halvreaktionerne afstemmes mht. Mn, O og H og ladningen med e-. Betragtes Ox-halvreaktionen ses det, at Mn og O allerede er afstemt, og der optræder ingen H. Ladningen afstemmes da blot ved at tilføje 1e- til højresiden (dette stemmer også overens med, at det er en oxidation). Dette giver foreløbigt:
Ox: MnO42- ---> MnO4- + e-

Re-halvreaktionen kan afstemmes ved først at tilføje 2 H2O på højresiden efterfulgt af 4 H+ på venstresiden. Hvilket foreløbigt giver:
Re: MnO42- + 4H+ ---> MnO2 + 2H2O
Ladningen kan da umiddelbart afstemmes for re-halvreaktionen ved at tilføje 2e- på venstresiden (hvilket stemmer med at det er en reduktion). Dette giver:
Re: MnO42- + 4H+ + 2e- ---> MnO2 + 2H2O
Men som bekendt gælder det, at der nødvendigvis skal afgives og optages lige mange elektroner, dette ordnes ved at multiplicere hele Ox-halvreaktionen med 2, således at der også afgives 2 elektroner. Herved fås:
Ox: 2MnO42- ---> 2MnO4- + 2e-

Endeligt kan de to halvreaktioner lægges sammen, hvormed elektronerne falder fra. Den afstemte reaktion er derfor:
3MnO42- + 4H+ ---> 2MnO4- + MnO2 + 2H2O, som Mathon også skrev.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2010 af gigas (Slettet)

#3
Mathon, må man spørge hvordan du laver den flotte formatering ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. august 2010 af mathon

se


Svar #10
23. august 2010 af richgirl (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Det er jeg ret glad for :O)


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2010 af mathon

indekskorrektion


Skriv et svar til: redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.