Matematik

Ortogonal

23. august 2010 af Lovingmybrent (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Jeg har en opgave, som lyder:

l: 4x-3y=5

m: 3x-4y=7

Så er det meningen, at jeg skal finde ud af om de er ortogonale. Men jeg er slet ikke sikker på, hvordan man gør. Opgaven er til i morgen og ville sætte meget pris på et hurtigt svar.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2010 af peter lind

Find normalvektorerne til linjerne. Er disse vektorer ortogonale er de 2 linjer ortogonale.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find, f.eks. en retningsvektor for hver af de to linier, og undersøg, om de to retningsvektorer er ortogonale (dvs. undersøg om deres skalarprodukt eller prik-produkt er = 0). Alternativt kan man finde en normalvektor for hver af de to linier og undersøge, om de to normalvektorer er ortogonale.


Svar #3
23. august 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Jeg ved ikke helt, hvad en vektor vil sige. Det har jeg ikke lært endnu. Jeg tænker mere, hvad tallene efter lighedstegnet skal til for.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2010 af peter lind

Så find hældningskoefficienterne for linjerne. Hvis linjerne er ortogonale skal produktet af deres hældningskoefficient være -1

Det lyder ellers lidt mærkeligt at du ikke har hørt om vektorer. Udtrykket ortogonal er knyttet til vektorer.


Svar #5
23. august 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Nu lyder jeg nok lidt dum, men hvordan finder jeg hældningskoefficienterne, når jeg kun har en y-værdi og en x-værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2010 af peter lind

Når en linjes ligning har formen y = a*x+b er høldningskoefficienten a. Du skal altså blot omskrive dinen ligninger til den form. Så kan du direkte aflæse hældningskoefficienten


Svar #7
23. august 2010 af Lovingmybrent (Slettet)

 Nåhh.. tak skal du have :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 4 :

Udtrykket ortogonal er ikke knyttet til vektorer. Det bruges i alle (geometriske) sammenhænge - fx. er en trekants højde og grundlinie ortogonale såvel som cirklens radius og tangent er det. Helt uden vektorer . . .


Skriv et svar til: Ortogonal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.