Kemi

Stofmængdeberegning

25. august 2010 af Bilbo12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hvis vi skal undersøge hvor mange mol FeCl3 der dannes, når 2.23 Cl2 reagere med jern i overskud, kan vi vel bare kigge på reaktionskemaet?

          2Fe + 3Cl2 = 2FeCl3

 n:                2,23*3

n:       3,35   6,69     3,35

Er svaret her så, at der bliver dannet 3,35/2 mol FeCl3??     


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2010 af mathon

Hvis vi skal undersøge hvor mange mol FeCl3, der dannes, når 2.23 mol Cl2 reagere med jern i overskud

                                                  2Fe   +   3Cl2    --->   2FeCl3

stofmængder i mol:                                   3                     2
                                                               2,23                   x

          

                                   x/2 = 2,23/3

                                   x = (2,23/3)·2 = 1,49


 


Svar #2
25. august 2010 af Bilbo12 (Slettet)

Er det så det samme hvis der spørges til hvor mange gram natrium der skal reagere med 150 mL vand for at at danne natriumhydroxid opløsning på 0,15 M.

Når vi så har reaktionskemaet: 2Na + 2H2O = 2NaOH + H2

Og vi finder stofmængden ved n=c*V og får 0,026 mol

og massen derefter ved m = M*N og får 0,60 gram.

Er det så svaret eller skal man tilbage i reaktionskemaet og regne med koefficienterne, selvom Na og NaOH reagerer i samme forhold? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2010 af mathon

NaOH:
                     n = (0,150 L)·(0,15 mol/L) = 0,0225 mol

                   

                                         2Na (s)   +   2H2O (l)   --->  2NaOH (aq)  +  H2 (g)     (processen forløber eksplosivt!)
stofmængder i mol:            2                                          2
                                           1                                          1
                                       0,0225                                0,0225                     

  Na:
                       
m = n·M = (0,0225 mol)·(22,99 g/mol) = 0,517275 g =  517,275 mg                                                          


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.