Matematik

koordinatsættet til parablens toppunkt.

27. august 2010 af STXstudine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, har siddet og kigget alt igennem for en formel for dette, uden held. Nu har jeg simpelthen brugt for lang tid på at forsøge at finde en løsning. Håber nogen kan hjælpe :)

Grafen for funktionen er:

f(x) = 3x^2 - 12x + 9

Spørgsmålet lyder:

Bestem koordinatsættet til parablens toppunkt.

En forklaring eller formel vil være super :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2010 af JKaram (Slettet)

Du kan enten differentiere den og bestemme x i ligningen f'(x)=0, ellers kan du bruge toppunktsformlen som du kan slå op i din bog.

Kara


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2010 af mathon

                    f '(x) = 6x - 12
i toppunktet T(t1,t2) er tangenthældningen lig med 0

hvoraf

                   f '(t1) = 6·t1 - 12 = 0

                                t1 - 2 = 0

                                t1 = 2

                  t2 = f(t1) = f(2) = 3·22 - 12·2 + 9 = 12 - 12·2 + 9 = -12 + 9 = -3


                  


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2010 af mathon

eller

                  f(x) = 3x2 - 12x + 9

toppunktsformel T(-b/(2a ), -d/(4a))

a = 3
b =(-12)
c = 9

     -b/(2a) = -(-12)/(2·3) = 2

     d = b2 - 4ac = (-12)2 - 4·3·9 = 12·12 - 9·12 = 3·12 = 36

     -d/(4a) = -36/(4·3) = -3


Svar #4
27. august 2010 af STXstudine (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2012 af tahmiilde (Slettet)

#3

Jeg forstår ikke det sidste led i d, altså 12*12 - 9*12 = 3*12?? hvorfor gange med 12 og hvor får du 12 og 9 fra?? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2012 af tahmiilde (Slettet)

#3

Jeg forstår ikke det sidste led i d, altså 12*12 - 9*12 = 3*12?? hvorfor gange med 12 og hvor får du 12 og 9 fra?? 


Svar #7
18. november 2012 af STXstudine (Slettet)

Se grafen. 12 og 9 er b og c


Skriv et svar til: koordinatsættet til parablens toppunkt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.