Matematik

faktorinsering

28. august 2010 af mm :) (Slettet)

Jeg skal faktorisere følgende ligning til at give: (x-a)2 + (y-b)2 = 72

x2 + y2 - 8y = 33

Jeg fandt i en anden gammel tråd at det kunne faktoriseres på denne måde:

x2 + (y-4)2 - 16 = 33

(x-0)2 + (y-4)2 = 72

Men jeg forstår ikke hvordan de er kommet frem til at det skal give (y-4)^2.. fordi når parentesen opløses, vil det give y^2 - 16.. som jo ikke er det oprindelige ligning, og hvor går den ekstra y hen?? /:

På forhånd tusind tak..


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2010 af mathon

                 (y-4)2 = y2 - 8y + 16
hvorfor

                 y2 - 8y = (y-4)2 - 16


Svar #2
28. august 2010 af mm :) (Slettet)

hvor giver det (y-4)^2-16? Når jeg opløser parentesen får jeg y^2-16-16..

Har du brugt en af kvadratsætningerne her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2010 af mathon

nemlig
      men lær dem nu rigtigt ;-)
og
      kald det
                    
'faktori'sering


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 3 :

Det har jo været en slåfejl - det står to gange rigtigt stavet lige nedenunder -


Skriv et svar til: faktorinsering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.