Kemi

reaktionsskemaer

29. august 2010 af kump (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal opskriv reaktionsskemaer ud fra "passende reaktanter" for dannelsen af hhv.
 

a) butansyrepropylester
C-C-C-C=O   +   C-C-C  -->  C-C-C-C=O + 
              I                                                  I                                                         
            OH                                               C-C-C 

 

b) methylpropylether
C + C-C-C --> C-C-C-O-C


c) 3-brompentan
C-C-C-C-C + Br2     -->     C-C-C-C-C  + Br
                                                       I
                                                     Br

d) 3,4-dichloroctan
C-C-C-C-C-C-C-C + Cl2   -->  C-C-C-C-C-C-C-C
                                                               I    I
                                                             Cl   Cl


e) hex-1-en
C-C-C-C-C-C    -->  C=C-C-C-C-C + H2O
     I
    OH

                                                   Er dette rigtig ? ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2010 af PoKulaKi (Slettet)

a) en ester dannes af en syre  og en alkohol, og jeg synes at der mangler et O i dit produkt for at have en ester.

b) der er ikke noget O på reaktanterne, hvordan kan det lige pludselig dukke op?

c) hvis jeg skulle lave en substitution ville jeg nok bruge PBr3 på pentan-3-ol. Men det kan jeg ikke huske om man lærer i gymansiet, så ellers vil jeg foreslå en addition med HBr til Pent -2-en. Den vil godt nok også danne 2-brompentan.

d) der vil jeg sige, at der burde have været en dobbeltbindig, så du kunne lave en addition

e) det ser ret fornuftigt ud, men jeg synes at du skal overveje Zeitsev's regel med hensyn til placeringen af OH.(det er jo ret svært at tegne carbonkæder herinde, så det kan være at jeg ser forkert når jeg tror at du har placeret OH på 2. C-atom)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

a)
"propyl"-delen vil komme af propan-1-ol.

b)
Samme her. "methyl" vil komme af methanol og "propyl" af propan-1-ol.

c)
Udover 3-brompentan vil dit andet produkt være HBr (og ikke bare Br).

d)
Ved mindre dit udgangsstof er en alken vil reaktion være tilsvarende for c).

e)
Ser korrekt ud

Håber det kan hjælpe :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2010 af gigas (Slettet)

#1

Det må da være på de færreste gymnasier, at Zeitsev's regel bliver taget i betragtning :P


Svar #4
29. august 2010 af kump (Slettet)

Hvad så nu ? :)

a) butansyrepropylester
C-C-C-C=O + O-C-C-C --> C-C-C-C=O + 
              I                                              I 
              OH                                         O-C-C-C                            
                                                             

b) methylpropylether
C-O + C-C-C --> C-O-C-C-C


c) 3-brompentan
C-C-C-C-C + Br2 --> C-C-C-C-C + HBr                                         ( den skal sidde på nr. 3 )
                                          I
                                          Br

d) 3,4-dichloroctan
C-C-C-C-C-C-C-C + Cl3 --> C-C-C-C-C-C-C-C + HCl               (de skal side på nr. 3 og 4)
                                                          I    I
                                                        Cl  Cl


e) hex-1-en
C-C-C-C-C-C --> C=C-C-C-C-C + H2O
         I
        OH
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2010 af gigas (Slettet)

a)
Propan-1-ol = HO-C-C-C

b)
methanol = C-OH og propan-1-ol = HO-C-C-C

c)
ok.

d)
Er det en substitutionsreaktion eller additionsreaktion du vil lave? Hvis det er substitution vil kun 1 Cl blive substitueret på tilfordel for 1 H således at du endvidere får HCl. Hvis det er en additionsreaktion, skal dit udgangsstof være en alken (have en dobbeltbinding) og begge Cl atomer i Cl2 vil blive adderet hertil (dvs. du får kun ét produkt).

e)
Hvis du vil følge Zeitsev's regel skulle du ikke flytte -OH gruppen, men lade dobbeltbindingen opstå mellem C2 og C3 i stedet for C1 og C2 (forudsat -OH sidder på C2). Nu er den i hvert fald ikke rigtig.
Hvis du vil lave hex-1-en, placer da -OH gruppen på et endestillet C-atom :), så er det helt korrekt.


Svar #6
29. august 2010 af kump (Slettet)

a) butansyrepropylester
C-C-C-C=O + HO-C-C-C --> C-C-C-C=O + 
                                                                  I 
                                                                 O-C-C-C
 

b) methylpropylether
C-OH + C-C-C-OH --> C-O-C-C-C

d) 3,4-dichloroctan
C-C=C-C-C-C-C-C + Cl2 --> C-C-C-C-C-C-C-C                         (de skal side på nr. 3 og 4)
                                                            I    I
                                                           Cl Cl


e) hex-1-en
C-C-C-C-C-C-OH   --> C-C=C-C-C-C + H2O
    


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2010 af gigas (Slettet)

a) Husk -OH i din butansyre

b) korrekt

d) din dobbeltbinding skal rykkes 1 C-atom (til C3=C4)

e) Dobbeltbindingen skal også her rykkes 1 C-atom (til C1=C2). Det er jo hex-1-en, du vil fremstille :)


Svar #8
29. august 2010 af kump (Slettet)

super tak, for hjælpen :)


Skriv et svar til: reaktionsskemaer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.