Matematik

Reducering af brøk HASTER!

30. august 2010 af savin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der en der kan hjælpe mig med at reducere disse brøker mest muligt? På forhånd tak!

7a-5b    3b-5a        2-3a
-------- -  -------- - 6 -------- = ?
   5b          2b             3

(Læg mærke til de små minus-tegn)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Forlæng brøkerne så de har samme fællesnævner, så kan tællerne angribes direkte.


Svar #2
30. august 2010 af savin (Slettet)

42a-30b     45b-75a       20-30a
------------ -  ----------- - 6 -----------

   30b              30b              30

Så den ser sådan ud???
Men hvad så med det irriterende 6-tal?

Kan virkelig ikke finde ud af hvad jeg gør nu...


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

Du skal gange -6 med tælleren i den sidste brøk.

Så kan du lave fællesnævner, og regne det sidste ud, og evt. forkorte til sidst.


Svar #4
30. august 2010 af savin (Slettet)

Så jeg skal gange -6 med tælleren helt fra begyndelsen? og ikke efter jeg har fundet fællesnævner (Som jeg har gjort i mit sidste svar)?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

Det er i princippet ligegyldigt, du kan gange først, og finde fællesnævner bagefter, eller omvendt. Du får samme resultat.


Svar #6
30. august 2010 af savin (Slettet)

Mange tak!

Kan det passe at det endelige resultat bliver dette:

42a-30b     45b-75a      - 120-180a
------------ -  -----------    -   -----------

   30b              30b                30

= -33a+75b     -120-180a
   -------------- -  --------------     RESULTAT???
          30b              30

Eller skal mit minus mellem de to brøker egentlig være et plus, da jeg jo bare har ganget med -6?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Æhm. Nu bliver jeg i tvivl. Havde ikke set at den sidste brøk hed  (2-3a)/3. Troede den hed (2-3a)/3b


Svar #8
30. august 2010 af savin (Slettet)

Mmmm... Der står at jeg bare skal reducere mest muligt. Så det er vel rigtigt? Men er stadig i tvivl med mit minus-tegn mellem de to brøker. Måske det skal være plus??


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

Skal det ikke hedde:

42a-30b - (45b-75a)       120-180a
----------------------------   -   --------------
                30b                         30

42a-30b - 45b + 75a   120-180a
---------------------------- - --------------
              30b                          30
 

Eller er det mig der er forkert på den?


Svar #10
30. august 2010 af savin (Slettet)

Du mener så jeg ikke reducerer mere end det?


Brugbart svar (1)

Svar #11
30. august 2010 af Krabasken (Slettet)

Du glemte fra starten at gange den tredie brøk med b


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Jo, det gør du bagefter, men jeg mener du har fejl i + og - i brøk nummer to og muligvis brøk nummer 3.

Jeg sidder og prøver at regne den ud, men synes ikke rigtigt den gider og gå op.


Brugbart svar (1)

Svar #13
30. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

(7a-5b)/(5b) - (3b-5a)/(2b) -6·(2-3a)/3 =

(14a-10b)/(10b) - (15b-25a)/(10b) - (40b-60ab)/(10b) =

(14a - 10b -15b + 15a - 40b +60ab)/(10b) =

(29a -65b + 60ab)/(10b) =

29a/(10b) - (13/2) + 6a


Svar #14
30. august 2010 af savin (Slettet)

Mange tak, men forstår ikke hvorfor der skal ganges med b i nævneren i den sidste brøk?? og hvorfor 60ab og 40b??

Og med det sidste du har skrevet, mener du så: tretten toende dele? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #15
30. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14 -- Fællesnævneren er 10b , så

-6·(2-3a)/3 = -2·(2-3a) = -20b·(2-3a)/(10b) = (-40b+60ab)/(10b)

Ja, (13/2) betyder tretten halve (kaldes det vist stadig på dansk).


Svar #16
30. august 2010 af savin (Slettet)

Hvorfor 13 halve og så 6+a?
De to ting mangler jeg lige at forstå..


Brugbart svar (1)

Svar #17
30. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

-(13/2) = -(65b)/(10b)

6a = (60ab)/(10b)    (ikke 6+a)


Svar #18
30. august 2010 af savin (Slettet)

Ahhh... tak :-) Forstår dog ikke der hvor du har skrevet +15a i kommentar #13 i 3. linje. Der står 25a ovenover? Er det ikke en fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. august 2010 af Krabasken (Slettet)

Minus-parentesen bliver hævet - så skiftes der fortegn


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18 -- Jo du har ret. Du har skarpe øjne. Så den linie skal være

(14a - 10b -15b + 25a - 40b +60ab)/(10b) =

(39a -65b + 60ab)/(10b) =

39a/(10b) - (13/2) + 6a


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.