Kemi

Chlorvand

30. august 2010 af kump (Slettet)

I et laboratium fremstiller man chlor ved reaktion mellem saltsyre og mangan(IV)oxid. Herved forløber reaktionen

MnO2+Cl- ? Mn2+ +Cl2

a) jeg har sftemt reaktionsskemet:

4H + MnO2 + 2Cl- ? Mn2+ + Cl2 + H2O


Chloret ledes gennem vand, hvorved noget af det opløses. Oplsøsningen kaldes chlorvand. Den formelle koncentration af chlor i chlorvandet bestemmes ved en iodometrisk som angivet på modstående side.

Fremgangs måde:
1. Med pipette udtages 25,0 mL chlorvand, som overføres til en konisk kolbe.
2. Der tilsættes ca. 1 g kaliumiodid.
3. Der tilsættes stivelse som indikator.
4. Der titreres med natriumsulfatopløsning fra burette til indikatoromslag.
5. Forbruget af natriumthiosulfatopløsning aflæses på buretten

ad 2. Den tilsatte mængde kaliumiodid er i overskud, således at chlor reagerer efter reaktionsskemaet

Cl2 + 2I- ? 2 Cl- + I2

ad 3 Stivelse danner sammen med iod en forbindelse med en kraftig bæå farve.

ad 4 Under titreringen reagerer det dannede iod med thiosulfationer efter reaktionsskemaet

I2 + 2S2O32- ? 2I- + S4O62-

ad 5 ved ækvivalenspunktet er der brugt 16,25 mL 0,0126 M natriumthiosulfatopløsning.
 

b) Beregn den formelle koncentration af chlor i chlorvandet

n(S2O32-)= 0,01625L*0,0126M = 0,00020475 mol
C(Cl2)= (0,00020475mol/2) / 0,025L= 0,004095 M

de reagerer 1:2 i følge disse 2 reaktionsskemaer:
I2 + 2S2O32- --> 2I- + S4O62-
Cl2 + 2I- --> 2Cl- + I2
 

Chlorets temperatur er 27 grader, når det ledes gennem vandet, og dets tryk er 1,018 bar
c) Beregn voluminet af den mængde Cl2(g), der opløses, når man fremstiller 1000 mL af chlorvandet.
n(Cl2)=0,00819mol

vi bruger idealgasloven
Kelvin = 27 + 273,15=300,15
V=(300,15*0,00891*0,0831)/1,018
V=0,200L                        
´                   kan dette passe ? og hvor skal man bruge de 1000mL ?

Det opløste chlor reagerer delvis med vand, idet der indstiller sig følgende ligevægt:

Cl2+H2O <--> H++ Cl- + HClO

d) opskriv reaktionsbrøken Yc for reaktinen, idet H2O udelukkende betragte som opløsningsmiddel


pH for chlorvandet måles til 2, 41
e) anvend denne oplysning til at beregne ligevægtskonstanten Kc for op ligevægten (II)

jeg ved de samme stofmængde, men hvordan beregner man Kc ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2010 af Ramses I (Slettet)

a) Her er den afstemt rigtigt......................

MnO2 + 4HCl --------> Cl2 + Mn2+ + 2Cl- + 2H2O

b) rigtigt 0,004095 M (mol/L)

c) Jeg ved ikke hvorfor du ganger med 2. Det er forkert!. Hvis du har 1000 ml chlorvand med en konc. på 0,004095 M, ja så må du have 0,004095 mol i 1000 ml.

n = 0,004095 mol

så det giver 0,100 L

d) Kc = Produkter/Reaktanter

husk blot på potensregler omkring opskrivning af ligevægte..............

e) pH = 1/2 (pKs - log Cs)

pKs = -log Ks


Svar #2
31. august 2010 af kump (Slettet)

c) hvordan kommer du frem til n = 0,004095 mol ?


Skriv et svar til: Chlorvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.