Matematik

Koordinatsættet til toppunktet.. Hjælp!

01. september 2010 af Svenstruppigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heii Folkens..

Jeg kunne godt bruge hjælp til en opgave jeg skal lave da jeg er helt på bar bund. Opgaven lyder;

-Beregn koordinatsættet til toppunktet for parablen med ligningen y=1/3x^2+2x+3

Jeg tror måske jeg skal finde diskriminanten for at komme i gang, men jeg er ikke sikker??

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2010 af Yow! (Slettet)

brug toppunktsformlen... den står med garanti i din mat.bog..


Svar #2
01. september 2010 af Svenstruppigen (Slettet)

Okay. Men jeg skal vel have regnet noget andet ud først... For hvad står -b og -d for???


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2010 af Yow! (Slettet)

-b er bare -b :=)

-d er din diskriminant... den kan du også finde i din bog... det er jeg sikker på....

du skal huske på at:

y = ax^2 + bx + c           og din funktion hedder:
y = 1/3^2 + 2x+ 3


Svar #4
01. september 2010 af Svenstruppigen (Slettet)

Okay.. Kan det passe at diskriminanten bliver; d=2^2-4*1/3*3=0???


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2010 af mathon

Ja det kan

   i overensstemmelse med
                    
                                        y = (1/3)x2 + 2x + 3 = (1/3)(x2+ 6x + 9) = (1/3)(x+3)2 som kun har én løsning
 


Svar #6
01. september 2010 af Svenstruppigen (Slettet)

Okay godt :) Men er der ikke noget med at når diskriminanten bliver 0, så skal man bruge en formel mere, et eller andet med b=?+-kvadratroden af et eller andet?....  Hvis du forstår hvad jeg mener??


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2010 af mathon

                                    x = (-b±√(d))/(2a) = (-b±√(0))/(2a) = dobbeltrod -b/(2a)


Svar #8
01. september 2010 af Svenstruppigen (Slettet)

Taak for hjælpen :) Har fundet ud af at T=(3,-4½)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er nu ikke rigtigt. mathon har vist ovenfor, at der er dobbeltrod, så toppunktet ligger på y-aksen med dobbeltroden som x-koordinaten. Og dobbeltroden, som du kan se i #5, er = -3.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. september 2010 af mathon

...så toppunktet ligger på x-aksen T(-3,0)


Skriv et svar til: Koordinatsættet til toppunktet.. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.