Matematik

jordskælv

03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

fuck hvor er jeg da bare gal på den her opgave, nu har jeg siddet og prøvet mig frem så mange gange :(

Et jordskælv frigiver energi og for et jordkælv af normal dybde gælder:      log E = 2,4*M-1,2

M er richtertallet og E er den frigivne energi målt i joule. En atomsprængning på 1 megaton udvikler en energimængde på 1,25*109 joule.

Beregn richtertallet for et jordskælv, der udvikler samme energimængde.

Altså jeg har fundet ud af at log E = log(1,25*109) = 9,1    

men hvordan i alverden finder jeg ud af hvad M(richtertallet) er?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligingen

log(1,25·109) = 2,4·M - 1,2 .

Det er en simpel ligning i M .


Svar #2
03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

ja men nu har jeg aldrig været god til ligninger, men altså er det ikk noget med at isolere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

det er at isolere. Du skal bare huske, 

en simpel ligning: 2t = 2*60  <=>  så ganger dividere du 2 over på den anden side af t. 

så: t = (2*60) / 2 

samme gælder jo så minus og plus.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 .... regn ud hvad log(1,25*10^(9) = P

P = 2,4 * m - 1,2 

1,2 + P = Pa 

Pa = 2,4 * M

Pa / 2,4 = M


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, du skal isolere M i ligningen. Læg 1,2 til på hver side, og divider så med 2,4 .


Svar #6
03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

er det så:

9,1 = 2,4*M-1,2

M = (2,4-1,2) / 9,1    ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej. Følg instruktionen i #5:

9,1+1,2 = 2,4·M

M = (9,1+1,2)/2,4


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 nej..

start med plus og minus..

(9,1+1,2) / 2,4  = M

10,3 / 2,4 = M

Denne opgave var min årsprøve sidste år =)


Skriv et svar til: jordskælv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.