Matematik

Brøker

07. september 2010 af xixisandra (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle, håber nogle kan forklare mig hvordan man lægger disse brøker sammen:

19 - 8 5/8

2/7 af 154

9 1/4 * 16


og er denne rigtig?: 3 1/7 + 5 2/3 = 8 17/21 ?

tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af Mimical (Slettet)

Find en fællesnævner til brøkerne og regn derefter ud:

19 · 8 = 152 og 8 · 5 = 40, dvs 152/8 - 40/8 = 112/8

(154/7) · 2 = 44

9 1/4 = 37/4 det ganger du med 16, dvs 4 går op i 16 og bliver 4 som ganges med 37, så får du 148

I det sidste finder du laveste fællesnævner og 21 er ok, men 3 1/7 = 22/7 = 66/21 og 5 2/3 = 17/3 = 119/21, så svaret er altså 185/21, hvilket svarer til dit resultat 8 17/21.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Den første er ikke regnet rigtigt igennem:

19 - 8 5/8 = 152/8 - (8·8+5)/8 = (152-69)/8 = 83/8 = 10 3/8


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2010 af Krabasken (Slettet)

1. Se # 2

2. Betyder, at 154 skal ganges med 2 og divideres med 7

3. 9 1/4 er (4*9+1) / 4 altså 37/4. gang tælleren med 16 og lav om til blandet tal. Blandet tal står i din matematikbog ;-)

4. Hovsa - du kan jo godt - måske behøver du alligevel ikke finde bogen frem - ? ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2010 af Mimical (Slettet)

Svar #2 du har ret, jeg var vist lidt for hurtig med den, jeg beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2010 af mette48 (Slettet)

19 - 8 5/8   = 18 8/8 - 8 5/8 =10 3/8

2/7 af 154   =   2*154/7  forkorter med 7 =2*22=44

9 1/4 * 16 = 9*16 +( 1/4)*16 =144+4 = 148

Der er da ingen grund til at lave det om til uægte brøker, det er mere overskueligt uden


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Opgavestilleren har problemer med at behandle brøker, derfor opgavetråden. Den skudsikre metode til at addere brøker er altid at bringe dem på en form, hvor de har fælles nævner, så tællerne kan behandles på en ligefrem måde. Rådet, som Mimical giver i starten af #1, er derfor et ganske fortræffeligt råd at give (og følge). Når man senere mestrer brøkregningens mysterier, bliver det klart, at man undertiden kan skyde genveje til resultatet. Det er det, man tidligere ville kalde banal hovedregning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2010 af mette48 (Slettet)

Hvis man forstår brøkregningen fra starten, vil man ikke have brug for at lave alle blandede tal om til uægte brøk. Problemet er at en del matematiklærere ikke selv har forstået brøkregningen, da der aldrig er undervisningstid nok til at få det gennemarbejdet fra starten.

OK jeg ved nok ikke så meget om det, jeg har jo kun undervist i det i 30 år


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Og det er jo netop pointen, at opgavestilleren ikke forstår brøkregning (jeg ved ikke, hvor langt vi er fra startlinien; men i min tid lå den i 3.-4. klasse). Hvis man forstår brøkreging, vil man ikke have brug for at starte denne tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2010 af Moderatoren

"Problemet er at en del matematiklærere ikke selv har forstået brøkregningen"

- Hvis det er rigtigt er det godt nok skræmmende. Jeg undervist 4 og 5 klasse i brøkregning. Og de fik da fat i en del med almindelig "pizza" regning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Tak, Jeppe -

You said it !


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. september 2010 af mette48 (Slettet)

Ja Jeppe101 det er skræmmende. Jeg har modtaget nye 6/7 klasser næsten hvert år. Og når vi har gennemgået brøker, er der gået et lys op for mange af dem. Spørgsmålet har altid været: Hvorfor har vi aldrig lært det før? De har ganske enkelt ikke fået baggrunden for brøkerne, men en serie regneregler de skulle lære udenda.

Pizza-regning eller som i min skoletid lagkageregning er udmærket. Jeg har dog (som barn) været skeptisk over hvordan man fik 5/8 og 3/8 sat sammen til en hel lagkage igen. Og 16/16 lagkage hvordan ender den med at se ud.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2010 af Krabasken (Slettet)

- Som 16/16 pizza med flødeskum på ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lagkage bliver til snask, hvis den skæres ud i alt for små brøker. Pizza har afgjort den fordel, at den allerede er skåret ud i brøkdele i æsken.

Det, som Jeppe nok fandt skræmmende, var påstanden i #7, "at en del matematiklærere ikke selv har forstået brøkregningen".


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.