Matematik

Isolering

09. september 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg er virkelig gået i stå med denne opgave. Jeg har spurgt en masse mennesker om hjælp, men jeg har hidtil ikke haft heldet med mig. Derfor håber jeg virkelig at nogen derude har lyst til at hjælpe mig!

Opgaven lyder:

Isolér a fra formlen:

s=(den tredje rod af m/0,0008526*(a-t))^2


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor meget er under den tredje rod? Prøv at bruge parenteser, så det er mere tydeligt, hvad der divideres med, og hvad der ganges med.


Svar #2
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Det er kun m, der er under den tredje rod

Jeg prøver lige at se om jeg kan gøre den mere overskuelig:

S=((den tredje rod af m)/(0,0008526*(a-t)))^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Men der er også parentes omkring (a-t) ? sådan:

s = (m1/3)/(0,0008526(a-t))2


Svar #4
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Ja! Det er det der har givet mig problemerne med løsningen, altså den parentes


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så finder du

(0,0008526(a-t))2 = (m1/3)/s , og dermed

0,0008526(a-t) = (m1/6)/(s1/2) , og endelig

a = t + (m1/6)/(0,0008526·s1/2)


Svar #6
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål

Hvordan kan det være at det er (m1/3)/s og ikke omvendt? Vi dividerer jo med m1/3 på begge sider af lighedstegenet, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, jeg ganger med (0,0008526(a-t))2 og dividerer med s ; m1/3 bliver stående på samme sted i ligningen.


Svar #8
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nå okay, det var smart!

Hvordan når du frem til løsningen, altså det sidste ''led''?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ved

0,0008526(a-t) = (m1/6)/(s1/2)  ... divideres først med 0,0008526 til

a-t = (m1/6)/(0,0008526·s1/2)      .... og endelig lægges t til

a = t + (m1/6)/(0,0008526·s1/2)


Svar #10
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Okay, nu kan jeg følge dig. Men undrer mig bare over, når man dividerer med de 0,0008526, er de så ikke divideret med både m^1/6 og s^1/2 og ikke kun med m^1/6?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Den kan jeg ikke følge. I ligningen divideres m1/6 med 0,0008526 og med s1/2 .   Størrelsen m1/6 er over brøkstregen, og både 0,0008526 og s1/2 er under brøkstregen. Der er sat parenteser til at holde rede på, hvad der divideres med hvad.


Svar #12
09. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Jeg mente bare, at når der i forvejen står (m1/6)/(s1/2) og man så dividerer med 0,0008526, ville det så ikke blive til ((m1/6)/(s1/2))/(0,0008526)? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, men det er jo det samme.

a/b/c = a/(bc)


Svar #14
10. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nå ok, tusind tak skal du have for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.