Kemi

syre

12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

En opløsning af eddikesyre, ,Ch3COOH har pH 4,20
1) Beregn eddikesyrens koncentration i M

2) Hvor mange gange skal eddikesyren fortyndes for at hæve PH til 5,20?

3) 100 ml af eddikesyren skal bringes på pH= 5, 75 . Hvor mange ml 0,100 NaOH skal bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2010 af mathon

1)      
              CH3COOH er en svag syre
dvs
                 pH = (1/2)·(pKs - log(c))

                 2pH = pKs - log(c)

                 log(c) = pKs -2pH

                 c = 10pKs -2pH

                 c = 104,75-2·4,20 = 10-3,65 ≈ 0,0002 M = 2,0·10-4 M


2)
                  c1 = 104,75 -2·5,20 ≈ 0,000002 M = 2,0·10-6 M

                  c1/c = (2,0·10-6/(2,0·10-4)) = 10-6-(-4) = 10-2


              fortyndingsfaktor f:
                                                 n1        =   n
                                                (f·V)·c1 = V·c

                                                c1/c = 1/f = f -1

                                                f -1 = 10-2

                                                f = 102 = 100


 

                 


Svar #2
12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

1. hvad er c???

og kan du forklare fortyndings f. lidt tydeligere?

mange tak


Svar #3
12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

100 ml af eddikesyren skal bringes på pH= 5, 75 . Hvor mange ml 0,100 NaOH skal bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. september 2010 af mathon

100 mL af den foreliggende 2,0·10-4 M CH3COOH med pH = 4,20
indeholder

                               (0,100 L)·(2,0·10-4 mol/L) = 2,0·10-5 mol

pH = 5,75 kræver

                               c = 104,75-2·5,75 = 1,78·10-7 mol/L
dvs
                                1,78·10-8 mol pr 100 mL

der skal således fra de 100 mL "reaktionsfjernes" (2,0·10-5 - 1,78·10-8) mol = 2·10-5 mol
som ækvivalerer
                                        Vtilsat·(0,100 mol/L) = 2·10-5 mol NaOH

                                        Vtilsat = (2·10-5 mol)/(0,100 mol/L) = 2·10-4 L = 0,2 mL 0,100 M NaOH
 


Skriv et svar til: syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.