Matematik

Forkort brøk

14. september 2010 af Woodfarmer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skal forkorte følgende brøk:

(x2 + 2x) / (4x + 8)

Når jeg skriver det ind på lommeregneren forkorter den det til: x / 4

Jeg har kigget rundt på forummet og på nogle kvadratsætninger osv., men ikke noget der har hjulpet på min forståelse.

Håber der er nogen der kan hjælpe mig på vej, på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se på, hvad der er fælles faktorer i tælleren og i nævneren hver for sig. Sæt så meget uden for parenteser og forkort så.

I tælleren er x en fælles faktor, og i nævneren er 4 en fælles faktor.


Svar #2
14. september 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Anstrenger mig virkeligt, men synes ikke jeg kan se det .. Det lyder meget simpelt, men når jeg ser på brøken, virker det ikke så simpelt at x2 kan forsvinde.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Det skal da heller ikke forsvinde.

(x2 + 2x)/(4x + 8) = (x·x + 2·x) / (4·x + 4·2) = x·(x+2) / (4·(x+2)) = x/4 , forudsat at x ≠ -2 .


Svar #4
14. september 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Jeg siger mange tak for din tid og din hjælp :-)

Det var lige netop x·x + 2x --> x·(x+2) delen (og samme i nævneren) jeg var i tvivl om.


Skriv et svar til: Forkort brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.