Kemi

koncentrationer

15. september 2010 af JoJø (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis jeg har en masse% og en densitet af et stof, er det så rigtigt at den formellekoncentration kan regnes som:

c_A=(m%_A/100%)*(ρ_A/M_A)?

Og hvis jeg har at A reagere:

A  +   H2O <=> AH^+   +   OH^-

Hvordan kan den aktuelle koncentration så regnes? 

  


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2010 af mathon

Hvis jeg har en masse%, p, og en opløsningsdensitet, d, kan solventens formelle koncentration beregnes:

                                              c = p·10-2 ·d / M

enhed
            [d] = g/L


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2010 af Reddie3gWorker (Slettet)

Ja, det var også hvad jeg gjorde.. Men hvad med den aktuelle?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2010 af mathon


                                                         A (aq)   +   H2(l)   <--->  AH+ (aq)  +  OH- (aq)
koncentrationer i mol/L:                   c - α·c                             α·c             α·c              α er protolysegraden
 

pH måles
    Du har nu
                            [OH- ] = 10-pOH = 10pH-14 = α·c

                            [A] = c  - α·c                  som er A's aktuelle koncentration


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2010 af Reddie3gWorker (Slettet)

er α bare en konstant?


Svar #5
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

 Jeg kan altså stadig ikke se hvordan den skal regnes? Jeg kender jo ikke protolysegraden?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2010 af mathon

                    

                       α  er en specifik stofkonstant


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2010 af mathon

men du kender
                                α·c            og behøver ikke andet

vil du imidlertid beregne den
fås den af

                                α = 10pH-14 / c


Svar #8
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

Hvor kender jeg α*c fra?

Jeg har helt konkret:

NH3 + H2O ↔ NH4+ + OH-

c_NH3=(20%/100%)*(0,923g/mL/17,3mol/L)=10,84M

kender også ammoniumionens pKs=9,25

Så [NH3]+[NH4+]=c_NH3

Men kan ikke komme videre?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2010 af mathon


                                                         NH3 (aq)   +   H2(l)   <--->  NH4+ (aq)  +  OH- (aq)
koncentrationer i mol/L:             c - α·c                                         α·c             α·c              α er protolysegraden
 

pH måles
    Du har nu
                            [OH- ] = 10-pOH = 10pH-14 = α·c

                            [NH3] = (10,84 - 10pH -14) M =                  som er NH3's aktuelle koncentration


Svar #10
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

Ja, det er jeg med på, men det er en teoretisk opgave.. jeg kan jo ikke sådan måle pH?  (og har desuden et spørgsmål c hvor jeg skal finde pH, og dette er spg. b, så det virker lidt dumt at jeg skal bruge svaret til c for at finde b)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. september 2010 af mathon

endvidere har du via pKs-oplysningen

                               cb·α2 + Kb·α - Kb = 0     og     0<α<1  og  Kb = 10-pKb = 10pKs-14 = 109,25-14 = 1,78·10-5

hvoraf                     α = 1,28·10-30,00128 
                                

og

                                [NH3] = c - α·c = (1-α)·c = (1-0,00128)·(10,84 M) = 10,83 M


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. september 2010 af mathon

alment

                       


                                                         B (aq)   +   H2(l)   <--->  HB+ (aq)  +  OH- (aq)
koncentrationer i mol/L:                  (1-α)·c                              α·c             α·c              α er protolysegraden
 

Ostwalds fortyndingslov giver
dig
                                                 (α·c)2 / ((1-α)c) = Kb

hvoraf
                                                 c·α2 + Kb·α - Kb = 0    0<α<1      Kb = 10-pKb = 10pKs -14 = 109,25-14 = 1,78·10-5
som med TI89
giver                               

                                                Define c = 10,84
                     
                                                Define k = 1,78·10^(-5)

                                                solve(c*x^2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1        (x er tastmæssigt lettere end α)

                                                x = α = 0,00128


Svar #13
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

Lige én ting til: jeg forstår ikke helt hvordan du er kommet fra

(α·c)2 / ((1-α)c) = Kb

til
c·α2 + Kb·α - Kb = 0


Svar #14
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

Jeg får dessuden at næsten intet af NH3 er omdannet til NH4+? Er det rigtigt?

[NH3]=10,83M

[NH4+]=1,388*10^-83M


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. september 2010 af mathon

@ #14
det kan du selv læse i #11


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. september 2010 af mathon

@ #13

                                             (α·c)2 / ((1-α)c) = Kb

                                                             α2·c / (1-α) = Kb                      efter division med c

                                              c·α2 = Kb(1-α)

                                              c·α2 =    Kb - Kb·c

                                              c·α2 + Kb·c - Kb = 0

 t


Svar #17
15. september 2010 af JoJø (Slettet)

okay, tak for hjælpen.


Skriv et svar til: koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.